Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Aktivní dovolená, 1. část

Modré jeskyně u mysu Skinari
Autor: Peppercorn

Řecký ostrov Zakynthos má obrovskou nabídku všech možných sportů. Škála sportovního vyžití je zde tak široká, že nikomu nehrozí nějaká nuda. Kromě nejrozšířenějšího sportu při letní dovolené, plavání, tu můžete vyzkoušet třeba potápění, pěší turistiku nebo cyklistiku.

Potápění

Moře podél pobřeží ostrova je průzračné a velmi čisté. To jsou vysloveně ideální podmínky pro potápěče. Na ostrově Zakynthos narazíte na spoustu obchodů s potápěčskými potřebami a pak již můžete začít s vlastními průzkumy podmořského světa oblasti Středomoří. Určitě ani nebudete stačit obdivovat všechny ty krásy moře a mořského dna. Objevíte zde tajemná, neznámá a přímo magická místa.

Potápění je na ostrově Zakynthos všeobecně a právem považováno za nejoblíbenější druh sportu. Některé školy potápění dokonce nabízejí i odborné kurzy i pro větší děti. Všechny potápěčské základny ovšem nekompromisně vyžadují předchozí lékařskou prohlídku. Je dobré se o tom informovat přímo na místě.

Krásné místo k potápění je na mysu Skinari na severu ostrova, kde se lze potápět i v noci. Potápět se tady můžete z betonové platformy, u níž kotví i lodě, které se plaví k tamním jeskyním. Mezi zdejší faunou si určitě všimnete mnoha ryb, krabů, langust, mořských ježků, medvědích krabů, murén a někdy dokonce i kraba duchového. Dohlednost je pod hladinou 20 – 30 metrů.

Dalším krásným místem je určitě Porto Limnionas, krásný záliv s přírodním přístavem. Zde můžete doplavat do ohromujících podvodních soutěsek a jeskyní, a pozorovat v nich ryby. Dohlednost je tady opět velmi dobrá, protože voda je velice čistá.

Potápění z lodi je možné při cestě na malý ostrov Marathonissi, který se nachází přímo před letoviskem Laganas. Zakotvíte v malém zálivu a můžete se začít potápět ve směru ke skaliskům.

Velmi zajímavý je útes Octopus Reef, kde v moři žije spousta vodních tvorů a rostlin, např. murény, langusty, chobotnice, barevné mořské okurky, krabi, humři, atd.. Voda tady má lehce sirnatou příchuť, a je to také cítit.

Další nádherné místo je Arc de Triumfe, vhodné pro ty, kteří se chtějí potápět trochu hlouběji. V hloubce asi 30 – 35 m je vchod do jedné jeskyně, kam se lze také potopit.

Velmi pěkný je i útes White Reef. Tady se můžete pod vodou vypravit skrz jednu jeskyni v zálivu do sousední zátoky. Hned vedle vlevo od vchodu do jeskyně objevíte protáhlou podmořskou soutěsku.

Surfování

Windsurfing je tu opravdu hojně provozovaným sportem, protože tu pro něj panují přímo ideální podmínky. Na plážích v místech Tsilivi a Planos vane v odpoledních hodinách obvykle silná bríza.

Jachting

V hlavním městě Zakynthos je přístav jachet, který je perfektně vybaven a představuje oblíbené místo k zakotvení. V okolních obchodech najdete téměř vše, ať už jsou to třeba různé technologie pro jachty, potraviny nebo suvenýry.

Místo

Porto Limnionas 37° 44' 23.19" N, 20° 42' 6.5628" E
Location