Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Aktivní dovolená, 2. část

Pohled na pláž Navagio z vyhlídkové plošiny
Autor: quigleyfam

Přístav ve městě Zakynthos je přístupný od severu i od jihu. Směrem od severu si určitě povšimnete hory Skopos, od jihu zase spatříte nejprve domy a kostely. Pozor, na východ od vjezdu do přístavu jsou četné útesy. Kotviště jachet se nachází na nábřeží v severozápadní části přístavu.

Pěší turistika

Rozlehlé pláně, pozvolné kopce a hory na ostrově Zakynthos jsou jako stvořené pro pěší turistiku uprostřed husté vegetace, rozsáhlých olivových hájů a krásných vinic. K tomu se připojuje i hezký obrázek tamních tradičních horských vesnic, které dosud ztratily jen málo ze svého původního charakteru a které skýtají skvělé příležitosti k procházkám.

Pro pěší turisty nabízí ostrov celou řadu tradičních řeckých přírodních a kulturních oblastí. Rozsáhlé lesy, holá návrší, zaříznuté kaňony, vysoké kopce, modré moře a hora Vrachionas, tyčící se až do nadmořské výšky 758 metrů, stejně jako četné kostely, kláštery a hrady, jsou opravdu okouzlující.

Nejlepší dobou k návštěvě tohoto řeckého ostrova je nepochybně jaro (duben až konec května) a pak podzim (od poloviny září do konce října). Ti návštěvníci, kteří chtějí osobně prozkoumat ostrov pěšky, zde objeví několik skutečně zajímavých turistických stezek.

Narazíte tu na několik značených turistických tras, po nichž lze bez obav celý ostrov s nádhernou krajinou objevovat a poznávat pěšky. Nezapomeňte ale na to, že zde nemusíte po cestě vždy nalézt dostatek pitné vody a dostatečně se zásobujte předem. Nutností je i pevná obuv a vždy je také třeba myslet na ochranu proti slunečnímu záření a vzít si nějakou pokrývku hlavy.

Cyklistika

Na milovníky přírody působí ostrov Zakynthos vysloveně svěžím dojmem a je doslova plný zeleně. Rozsáhlé pláně, kopce a hory jsou pro cyklistiku a cykloturistiku jako stvořené a lze je provozovat v rozlehlých lesích, po rozsáhlých olivových hájích i přes krásné vinice. V půjčovnách kol v mnoha obcích si lze kola zapůjčit.

Organizují zde i cyklistické túry, a na bikery tady čeká celá řada tradičních přírodních i kulturních oblastí. Rozsáhlé lesy, hluboké soutěsky, vysoké kopce, četné kostely, kláštery a pevnosti okouzlí jistě každého návštěvníka.

Optimální doba k provozování cyklistiky na řeckých ostrovech je také na jaře a na podzim. V letních měsících je tady na tento sport příliš horko. Neměli byste opět zapomenout vzít si s sebou dostatek vody, a v žádném případě nenechat doma krém na opalování a přilbu.

Lezení po skalách

V odlehlé zátoce v severozápadní části ostrova Zakynthos můžete během vaší procházky očekávat romantický obraz. Leží tady vrak lodi pokrytý z poloviny bílým pískem. Na tuto část pobřeží se ale lze dostat pouze člunem, nebo pokud jste poněkud více přitahováni dobrodružstvím, vylézt po opačné straně útesů. Odměnou vám bude nádherný výhled na záliv a nádherné hry barev na mořské hladině.

Místo

Přístav ve městě Zakynthos 37° 46' 36.462" N, 20° 54' 9.7164" E
Location