Jste zde

Domů » Alykes

Alykes

Vesnička Alykes a okolí
Autor: Paolo Rosa

Alykes je turistické letovisko na východním pobřeží ostrova Zakynthos, vzdálené asi 18 km od hlavního města Zakynthos. Nachází se na jedné vyvýšenině před pohořím, které dělí ostrov na dvě části. Obcí protéká říčka, abyste se dostali do centra letoviska, je nutné přejít malou lávku.

Z obce je dobře dostupná jak severní část ostrova, jako třeba pláž Navagio nebo známé Modré jeskyně, tak i místa nacházející se jižním směrem , například Tsilivi a Zakynthos.

Letovisko je perfektním místem pro projížďky na horském kole nebo jogging v okolní přírodě. Písečnou pláží je propojené se sousední obcí Alykanas. Je tak dost obtížné určit, kde končí Alykes a začíná Alykanas.

Pláž se jinak nachází ve velmi širokém zálivu, je dlouhá a má jemný písek. V zátoce se dá dobře opalovat a koupat, nabízí také všechny turistické vymoženosti. Pro aktivní dovolenou jsou zde připravené různé vodní sporty a pro zábavu také bary s občerstvením.

V nabídce je mnoho ubytovacích možností, jsou tu hotely, penziony i apartmány. Také obchodů je zde poměrně hodně, s potravinami i suvenýry, klenotnictví, cukrárny a mnoho dalších. Večer můžete navštívit jednu z typických taveren nebo si vychutnat drink v baru při dobré muzice.

Do hlavního města Zakynthos funguje dobré a každodenní autobusové spojení. Je také možné si pronajmout auto, džíp, motocykl nebo jízdní kolo.

Postbyzantský klášter sv. Jana Zvěstovatele na hoře severně od obce byl v minulosti - díky své poloze - oblíbeným místem odpočinku pro četné poutníky. Uvnitř něho jsou cenné umělecké předměty, jako ikony slavných malířů Poulakise a Bafase a drahocenná dřevěná židle.

Hned vedle něj je postaven i jednoduchý opatský kostel. Je to dvoupodlažní budova s věží, která byla postavena na ochranu kláštera.

Místo je známé díky svým salinám, které produkují sůl pro celý ostrov, také název Alykes vlastně znamená salina. Řecká vláda hledala ihned po skončení 2. světové války vhodná místa k těžbě soli. A tato obec se stala jedním z nich, díky své poloze v rovině.

Sůl se zde získávala až do pozdních 70. let minulého století, ale v průběhu roku 1980 řecká vláda tuto činnost ukončila. Dnes jsou solivary jednou ze speciálních atrakcí Zakynthosu, protože mají vhodné životní podmínky pro množství druhů živočišného a rostlinného světa. Kromě toho jsou tyhle bývalé saliny zajímavým místem pro procházky.

Geografie: 

Místo

Alykes 37° 50' 29.4216" N, 20° 46' 14.4516" E
Location