Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dobrodružství na ostrově, 1. část

Zakynthos a nedaleký ostrůvek Pelouzo

Na ostrově Zakynthos můžete objevovat tajná místa a při tom dělat opravdu jedinečné činnosti, které se tu otevírají před pouze odvážnými a dobrodružství milujícími turisty. Ostrov se pořád ještě může pochlubit některými skutečně zvláštními místy, je tu pár dosud neobjevených nebo poměrně nepřístupných oblastí, jeskyní a podzemních řek.

Kdo se vyhýbá myšlence ležet po celý den někde na pláži, najde tady zajímavé alternativy. Předtím, než se vrhnete na tato dobrodružství, je dobré posoudit střízlivým pohledem vlastní fyzické a duševní schopnosti. Pořádající společnosti totiž předem odmítají jakoukoli odpovědnost za případné nehody a každý účastník se oněch akcí účastní na vlastní nebezpečí!

Plavání kolem ostrova Pelouzo

Viděli jste film "The Beach" s Leonardo Di Capriem? Na malém ostrově Pelouzo, v Želví zátoce, ale nenajdete žádné marihuanové pole, ani kmeny divochů, ale průzračné moře obývané želvami, tuleněm středomořským a bílými rybami.

V letním období je na pobřeží ostrůvku Pelouzo zakázáno vplouvat s čluny, ale pokud jste strávili celou zimu v nějakém fitness studiu, a chcete-li teď všem ukázat své perfektní "Baywatch" tělo, můžete se z pláže Dafni pokusit zdolat opravdovou výzvu - přeplavat kolem celého ostrova Pelouzo.

Je ovšem rozumné vydat se na tuhle dobrodružnou plavbu s doprovodem člunu, a to z celkem pochopitelných důvodů, kdyby vám najednou došly síly. Vezměte si také láhev vody s nějakým energetickým pitím, protože tohle plavání potrvá dozajista pár hodin.

Ostrov je poněkud kopcovitý, je tam jen jedna jediná pláž (těsně před Dafni) s velice jemným pískem a s napůl zničenou stavbou na okraji pláže. Na opačné straně ostrova je středně velká jeskyně. Je tu opravdu krásně a určitě stojí za to, šetřit při plavání svou fyzickou energii, abyste měli dostatek sil pro návrat. Ostrov je totiž součástí mořského parku a nesmíte tam zůstat přes noc.

Černé jezero

Abyste se dostali k Černému jezeru, musíte si půjčit člun nebo raft. Pokud vyrazíte od Limni Keri na jihu ostrova Zakynthos, musíte se držet vpravo a sledovat pobřeží až k ostrohu Marathia Kap. Pláže jsou tady přímo nádherné a lze dokonce zajet člunem i do několika jeskyní nebo se je pokusit prozkoumat i plaváním.

Tím pravým dobrodružstvím je pak hledání malého jezírka v mnoha tamních jeskyních. Pokud ho najdete, vydáte se na gumovém člunu asi na 10 minutovou průzkumnou plavbu po jeho hladině. Pak si náhle uvědomíte, že je pevnina najednou pryč a všude okolo vás je jen samá voda.
Protože sem již nepadá žádné světlo, zdá se, že jezero je úplně černé a nemáte vůbec chuť se tady vykoupat.

Kdo je ale odvážný, a zmocní se ho touha skočit do vody a zaplavat si v jezeře, určitě i také všimne, že je docela velké. Když se podíváte pod vodu, můžete dokonce uvidět sluneční světlo, které pod skalami vytváří opravdu neobvyklou a krásnou hru. Doporučuje se ale vzít si s sebou baterku, jinak byste riskovali, že neuvidíte také vůbec nic.

Zakynthos - fjord Korakonisi

Místo

Ostrov Pelouzo 37° 42' 16.6788" N, 20° 56' 47.688" E
Location