Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dobrodružství na ostrově, 2. část

Zakynthos - fjord Korakonissi

Skoky do vody

Korakonissi je fjord, který se nachází na západním pobřeží ostrova Zakynthos. Je tak nazvaný proto, že jeden malý ostrůvek tady má podlouhlý tvar, je spojen s pevninou a tvoří působivý přírodní skalní oblouk. Objevíte jej jižně od přístavu Porto Limnionas a dá se tam dojet pouze džípem po hrbolaté a nerovné cestě, která začíná u vesnice Kiliomenos.

Nejlepší radou je vzít si s sebou dostatečnou zásobu vody, protože vesnice Korakonissi je kilometry vzdálena od dalších osídlených míst, nejsou tam žádné domy, čerpací stanice, apod.

Malý ostrůvek, o němž se tu zmiňujeme, tvoří s pevninou malý přírodní fjord bohatý na mořské hvězdice a ježovky, kde se voda prezentuje v neuvěřitelné barevnosti. Pokud poplavete z té strany ostrůvku, která směřuje k moři, za deset až patnáct minut doplavete k jeskyni, jejíž barevnost a neobvyklé základní vzory na jejích stěnách jsou prakticky nepopsatelné.

Můžete se bez obav vydat dovnitř, protože voda tam není hlubší než 30 cm. Ovšem pouhá návštěva této jeskyně ještě není žádným dobrodružstvím. To pravé dobrodružství spočívá až v tom, že vylezete na vrchol tamního skalního oblouku a skočíte dolů. Voda pod skalami je ale velmi hluboká a opravdu nehrozí žádné nebezpečí úrazu.

Určitá potíž bude jen v tom, že ten skalní most je ve výšce asi 20 metrů. Takže byste v žádném případě neměli trpět strachem z výšek a také je dobré mít na sobě při tom skoku potápěčský oblek, z důvodu zmírnění dopadu.

Podzemní řeka

Tohle dobrodružství začíná ve fjordu u přístavu Porto Limnionas na ostrově Zakynthos, a poněvadž budete nuceni trávit hodně času pod vodní hladinou, měli byste používat i ploutve a potápěčské brýle.

Když sejdete po schodech vedoucích až k moři, všimnete si jeskyně s malými až středními rozměry. No a teď už vám asi nezbude nic jiného, než sáhnout po potápěčském obleku a po svítilně do vody a odvážně se vrhnout do vody. Čím více se blížíte k jeskyni, tím více budete cítit, jak je voda stále chladnější, a až dojdete na samý konec vaší cesty, pochopíte proč.

Jeskyně totiž stále pokračuje, protože stěna, která uzavírá dutinu, není koncem jeskyně. Stačí se podívat pod vodu a hned tu objevíte podzemní dutiny, jimiž sem vtéká voda, tak studená kvůli nedostatku soli.

V případě, že se rozhodnete potopit se pod vodu, měli byste být velmi opatrní a obezřetní, protože méně zkušený potápěč může být pod hladinou poněkud zmatený a ztrácet orientaci. Sladká voda výrazně ovlivňuje zrak pod hladinou. První část této "podzemní řeky" se skrývá do jeskyní a dá se tam dýchat, ale o zbytku nejsou dosud k dispozici žádné informace.

Místo

Porto Limnionas 37° 44' 23.4312" N, 20° 42' 6.426" E
Location