Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dobrodružství na ostrově, 3. část

Zakynthos s mysem Skinari

Cesty sjízdné pouze džípem

Na ostrově Zakynthos je skutečně velmi málo cest, které by byly nějak zpevněné. Ale určitě se vám vyplatí se po nich vydat, zavedou vás přece do míst neznámých a dosud neobjevených. Pokud vás tedy láká strávit takový neobvyklý den, není nic lehčího, než si pronajmout nějaké terénní auto a pečlivě si nastudovat mapu.

Pozornost byste měli věnovat zejména vedlejším cestám na severu ostrova, jež vedou přes kopce až k samotnému moři. Zde je pár takových dobrých tipů:

Stenitis Bay je báječná zátoka s velmi poklidnou vodou, kde sotva potkáte nějaký člun, snad s výjimkou rybářské lodi. Vaši cestu začnete u Maries, kde je zpočátku asfaltová, ale v poslední části je opravdu příšerná. Ovšem na severu ostrova se klidně můžete potkat s více takhle děsivými cestami. Tahle spojuje vesnice Elies a Volimes. Vlevo je ještě několik dalších cest.

Jedna z nich vás zavede k jednomu místnímu zemědělci, ostatní vedou až k moři. Ta poslední je o něco lepší, než ty předchozí a přijedete tudy do blízkosti jedné pláže, kde si můžete i zaplavat. Jestliže ovšem nejste zkušenými řidiči, měli byste se asi takovémuto dobrodružství vyhnout. Mohli byste tam totiž někde uvíznout a bylo by opravdu nesnadné najít někoho, kdo vám pomůže v takovém opuštěném místě.

Mys Skinari v noci

Tato extrémní noční zábava se odehrává na nejsevernějším cípu ostrova Zakynthos - konkrétně na mysu Skinari. Čeká vás jízda v noci a po silnici, která vede na sever z Agios Nikolaos. Minete maják a přijedete na místo, kde je jen pár zničených budov. Tady se dá zaparkovat auto a jít po schodech dolů k moři. Můžete si povšimnout, že jsme se ocitli u ústí jeskyně.

Nastal čas k vlastnímu potápění. Ponoření je tady opravdu jednoduché a máte k dispozici skutečně jen pár metrů. Určitě pak stojí za to nepojímat tohle dobrodružství jen jako jakousi obyčejnou půlnoční koupel, ale také si povšimnout přírodní podívané. Plankton kolem vás se pohybuje na vlnách a vytváří jakýsi fosforeskující mrak.

Vylézt na skálu je jednoduché, poněvadž vlastně až k moři tady vedou schůdky, ale kdo chce jít ještě dál, musí projít mezerou ve vnitřním prostoru hory. Vzhledem k tomu, že tam není žádné světlo, je každopádně dobré přinést si s sebou funkční baterku anebo si za datum své návštěvy zvolit noc, kdy je měsíc v úplňku. Ale vždy buďte maximálně ostražití.

Místo

Maries 37° 49' 1.272" N, 20° 40' 39.7668" E
Location