Jste zde

Domů » Historie a památky

Historie ostrova, 2. část

Pobřeží ostrova Zakynthos
Autor: Skinnyde

Domácí obyvatelé a Římané pak postupně zaváděli vzájemné ústupky a nakonec se jejich společné soužití docela uspořádalo. Dokonce pak i společně bojovali roku 87 př.n.l. proti invazi krále Mitridata.

Kolem roku 34 přinesly Marie Magdalena a Marie Kleofášova během své cesty do Říma na ostrov Zakynthos křesťanství. V městečku Maries (plurál od Marie) se koná každoročně na jejich počest velkolepá slavnost.

Následkem zániku Římské říše se ostrov spolu s ostatními Jónskými ostrovy a s dalšími bývalými římskými koloniemi na západním pobřeží Středozemního moře dostal na celá desetiletí do stavu nejistoty.

Byzantské období

Toto období bylo charakterizováno mnoha invazemi ze strany císaře Konstantina Velikého. Po připojení ostrova k provincii Ilýrie započala nová historická epocha, která se vyznačovala stabilitou a sociálním oživením.

Byzantská nadvláda sem přinesla kromě počátků křesťanství i celkový rozvoj ostrova. Lidé se tehdy dělili do tří společenských vrstev. Byli to velcí vlastníci půdy, kteří byli bezpochyby tou nejdůležitější vrstvou místního obyvatelstva, pak tu žili příslušníci střední vrstvy, sestávající z obchodníků a dělníků, a pak zde ještě žila třetí vrstva - zemědělci.

V této epoše ostrov velmi trpěl opakovanými nájezdy pirátů. Proto docházelo ke stavbám několika pevností, aby byl ostrov lépe chráněn před jejich útoky. Na ostrov ale neútočili pouze piráti, ale směřoval sem i nápor Křižáků během jejich výprav.

Nové náboženství bylo ve 2. polovině 3. století, během začlenění ostrova do Byzantské říše a za vlády císaře Konstantina Velikého, náboženstvím dominantním. Mnoho klášterů, kostelů a kaplí bylo postaveno právě během tohoto období. Některé z těchto mistrovských stavebních prací se dosud stále na ostrově nacházejí.

Benátské období

S pádem Byzantské říše v roce 1185 zažil ostrov Zakynthos mezidobí, kdy tam asi tři století vládli rody Orsini, Angioini a Tocchi. Za vlády té poslední dynastie rozšířil Zante své hranice až na území kontinentálního Řecka, čímž se podstatně zlepšilo i celé hospodářství.

V roce 1485 dobyli ostrov opět Benátčané. Od roku 1492 benátská vláda organizovala mohutnou kampaň s cílem přemístit mnoho svých občanů právě na Zakynthos. Z tohoto důvodu ostrov vstoupil do období obnovy a prosperity.

Během této doby, kdy zde došlo k jakési mírové a harmonické koexistenci mezi oběma národy, a také díky vzdělanosti Benátčanů, se podařilo dosáhnout pokojného stavu, který přinesl ostrovanům svobodu v sociální i v náboženské sféře.

Asi tři staletí benátské nadvlády na ostrově napomohly velkou měrou k rozkvětu jak kulturnímu, tak architektonickému. Zakynthos byl v té době dokonce nazýván "Řeckou Florencií". Ještě dnes můžete obdivovat některé z impozantních staveb onoho období.

Místo

Maries, Zakynthos 37° 49' 1.6788" N, 20° 40' 38.838" E
Location