Jste zde

Domů » Město Zakynthos

Kostely na ostrově, 1. část

Zakynthos s kostelem sv. Dionýsia

Kostel sv. Dionýsia

Tento kostel je vůbec největším kostelem na ostrově Zakynthos, nachází se u přímořské promenády v hlavním městě a je zasvěcen patronovi ostrova. Byl postaven v roce 1948 a nebyl zničen ani zemětřesením. Když zajdete do přístavu, okamžitě uvidíte vysokou zvonici, která vyčnívá nad ostatní budovy.

Zvenku není kostel nijak jedinečný, ale uvnitř spatříte mnoho opravdu působivých fresek, lustrů a zajímavých barev. Mezi umělci, kteří se podíleli na vzniku nádhery tohoto kostela, bychom nalezli třeba malíře Doxarase a cizeléra Bafase, který je autorem stříbrného relikviáře, do něhož byly umístěny pozůstatky svatého Dionýsia. Zvonice je v noci osvětlena mnoho světly a pohled na ní je skutečně krásný.

Kostel sv. Mikuláše

Tento kostel objevíte na náměstí Solomos a je to jediná budova v benátském stylu, která unikla ničivému zemětřesení v roce 1953. Byl zrestaurován ve svém prapůvodním stylu. Původně byl kostel postaven na ostrově, který byl spojen s pevninou mostem. Později se ale ostrov stal součástí města a po čtyři století patřil lodní korporaci.

Nejstarší budova na náměstí Solomos pochází ze 17. století a byla postavena v renesančním slohu s výjimkou zvonice, která vykazuje styl byzantský. Uvnitř jsou k vidění liturgická roucha sv. Dionýsia, patrona ostrova, která slouží dodnes při významných slavnostních bohoslužbách.

Kostel sv. Marka

Je to malý kostel a jediný katolický na celém ostrově. Byl postaven hned vedle Solomosova a Kalvosova muzea v hlavním městě. Obě budovy byly postaveny ve stejném stylu a zdá se, jako by to byla jen jedna jediná budova.

Kostel sv. Mikuláše v Kiliomenu

Jakmile přijedete do Kiliomena, ihned vás upoutá velkolepá zvonice kostela svatého Mikuláše. Kostel a zvonice jsou od sebe odděleny silnicí a působí jako dvě samostatné stavby. Zvonice se čtvercovou základnou má 4 patra. Ve třetím patře si můžete prohlédnout dva oblouky a horní patro má šestiúhelníkovou základnu, kde je umístěno mnoho reliéfových dekorací.

Kostel svaté Panny Marie v Keri

V malé horské vesničce Keri na jihu ostrova narazíte v parku na velký kostel. Je velmi snadné jej najít, protože můžete odevšad slyšet tlukot hodin na kostelní věži. Zvony řídí rytmus vesnice, kde to vypadá, že se čas zastavil již po celá staletí.

Kostel na moři

Na ostrově Zakynthos jsou lidé velmi nábožensky založení, takže zde můžete najít kostely doslova všude, dokonce i na moři. Na jižní pláži Agios Nikolaos (pozor, na severu ostrova leží další vesnice se stejným jménem) stojí na levé straně malý kostel. Není tam uveden ani jeho název, ani oznámení o zákazu vstupu.

Klášter Spiliotissa

Na severu ostrova, ve vnitrozemí, v malé vesničce Orthonies, je možné navštívit klášter Panny Marie z jeskyně (Spiliotissa), který tu byl založen v 16. století. Vypadá to tu, jako by se snad klášter nacházel na samém okraji propasti. Krajina kolem je velice bohatá na vegetaci. Vstup do kláštera není v současnosti povolen.

Zakynthos s kostelem sv. Marka
Zakynthos s klášterem Spiliotissa

Místo

Náměstí Solomos, město Zakynthos 37° 47' 11.8644" N, 20° 54' 1.0836" E
Location