Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Kostely na ostrově, 2. část

Zakynthos s klášterem Eleftheotria

Kostel sv. Maurina

Kostel sv. Maurina se nachází na ostrově Zakynthos, v centru městečka Macherado. Je znám především nádhernými freskami a slavnou ikonou svatého Maurina. Legenda říká, že tato ikona pochází již ze 3. století, a že pochází z Egypta, kde onen světec žil a byl také umučen.

Kostel sv. Elipsose

U silnice mezi městy Zakynthos a Kalamaki stojí na levé straně na kopci malý kostelík, schovaný mezi olivovníky. Z kostela dodnes zůstala pouze bílá a světle modrá věž s dvěma malými zvony a kříž na vrcholku. Zvláštností tohoto kostela je, že se zdá, jako by byl přímo propojen se skálou, na níž stojí. Nedá se totiž ani rozpoznat, kde končí skála, a kde začíná kostel.

Klášter sv. Panny Marie (Skopos)

Na vrcholu hory Skopos a za vesnicí Argassi stojí malý, napůl zbořený klášter, který byl postaven v patnáctém století a zasvěcen Panně Marii. Je odtud vidět celý ostrov a je to skutečně dech beroucí panorama. Proto také nazývali Benátčané místo "Belvedere" (krásný výhled). Klášter byl postaven na ruinách antického chrámu bohyně Artemis v byzantském stylu. Zvláštním rysem kostela je kruhový půdorys a četné fresky.

Klášter sv. Panny Marie

K tomuto klášteru se dostanete po projetí vesnici Kiliomeno a pak je třeba pokračovat po silnici směrem vpravo. Po obou stranách cesty jsou skutečně překrásná květinová pole. Dojedete až k malému klášteru, který tu byl založen v 17. století a je zasvěcen Panně Marii. Zbývá tu už jen málo z minulé slávy, ale můžete tady dosáhnout pocitu klidu.

Klášter sv. Jiří

V obci Anafonitria najdete kromě kláštera svaté Matky Boží i klášter svatého Jiří ze skal. Je postaven na ostrohu, ze kterého je opravdu divukrásný výhled na moře. Ve dvoře kláštera je vlevo ubytování pro návštěvníky, uprostřed se vypíná věž a vpravo pak můžete obdivovat malý kostelík. Věž s kruhovou základnou byla postavena pro účely obrany kláštera proti útokům zvenčí.

Klášter sv. Panny Marie z Anafonitrie

Tento klášter je častým cílem mnoha turistů. Klášter je postaven uprostřed bujné zeleně a u jeho vstupu se tyčí středověká věž z 15. století. Věž byla částečně zničena a na jejím vršku spatříte čtyři oblouky a kříž. V současné době se využívá jako kostel, přestože byla původně postavena na ochranu. V kostele je k vidění mnoho fresek a je tu i velmi cenná ikona Panny Marie z 15. století, která pochází z Konstantinopole. V tomto klášteře našel útočiště i sv. Dionýsus a žil zde jako mnich.

Klášter Eleftheotria

Za vesnicí Macherado, ve směru na sever, stojí na levé straně klášter svaté Panny Marie Osvoboditelky (Eleftheotria). Z vnější strany stavba vypadá spíš jako hrad než jako klášter. Zvláštností tohoto kláštera jsou jeho věže – cimbuří, bíle a červeně malovaná okna a oblouky. Je odtud překrásný výhled na celou zakynthoskou plošinu a klášter je dokola obklopen zelení.

Geografie: 

Místo

Anafonitria, Zakynthos 37° 50' 50.5824" N, 20° 39' 4.4424" E
Location