Jste zde

Domů » Laganas

Laganas

Část letoviska Laganas

Laganas (řecky Λαγανάς) je městečko na řeckém ostrově Zakynthos, na jeho jihovýchodní části pobřeží. Na severovýchod od něj se nachází mezinárodní letiště, v blízkosti leží také letovisko Kalamaki. Velká část kolem městečka je prohlášena národním parkem kvůli ochraně mořských želv. Název obce pochází z řeckého slova "lagini", což v překladu znamená "džbán". Odkazuje to na bývalou výrobu keramiky v oblasti Lithakia a Kalamaki. Místo v roce 1953 utrpělo velké škody díky zemětřesení v Jónském moři.

Letovisko je "srdcem" zábavy a nočního života na ostrově Zakynthos. V počátku se městečko rozvíjelo podél hlavní silnice v délce asi 3 km až k pláži, v současnosti se ale rychle rozrůstá a stále více se podřizuje potřebám turistů, zejména těch, kteří se o dovolené chtějí hlavně bavit. Během zimních měsíců je místo naopak prakticky neobydlené.
Místo nabízí různé možnosti k ubytování: hotely, penziony, apartmány a také kemp. Ten ale leží v centru zábavy a proto je doporučován spíše osobám, které toho v noci moc nenaspí.

Můžete zde navštívit obchodů, které jsou otevřeny od časného rána až do pozdních nočních hodin. Také restaurace a taverny jsou otevřené velmi dlouho do noci a najdete je všude, ve městě i na pláži.
Písečná pláž je dlouhá několik kilometrů a je velmi dobře vybavená pro turistický ruch. Můžete si tu pronajmout lehátka, slunečníky, zahrát volejbal nebo třeba zakoupit výlet na želví ostrov Marathonisi nebo k jeskyni Keri. Krásně průzračné moře nabízí také skvělé podmínky pro potápění.

Místní pláž je "nejmladší" pláží na ostrově. Jedná se o několik kilometrů dlouhou pláž s lehátky a slunečníky, která přímo navazuje na pláž v Kalamaki. Je zde postaveno mnoho restaurací, barů a taveren, které jsou otevřené až do noci. Tato pláž slouží spolu s plážemi v Tsilivi a Alykes jako místo setkání pro všechny, kteří se rádi baví. Pokud je v jiných městečkách na ostrově obtížné po 2. hodině ranní najít ještě otevřený bar či hospůdku, tady to neplatí.
Moře je tu, jako i v jiných ostrovních oblastech, velmi teplé a voda vždy křišťálově čistá. Voda je mělká ještě i několik desítek metrů od pláže a je tak ideální i pro malé děti.

Hlavní atrakcí Laganasu je kromě pořádání mnoha párty pro mladé lidi především migrace mořských želv caretta caretta. Každý rok během měsíců červen, červenec a srpen želvy migrují do Laganského zálivu, aby nakladly svá vejce na pláži. Ta je pak po celou dobu chráněna a hlídána ekology.
Řecká vláda si uvědomuje, co člověk může udělat pro ochranu zvířat a tak v roce 1999 prohlásila oblast kolem Laganasu za mořský národní park.

Želva Caretta Caretta
Geografie: 

Místo

Laganas 37° 43' 22.386" N, 20° 51' 54.7272" E
Location