Jste zde

Domů » Historie a památky

Muzea na ostrově, 1. část

Město Zakynthos a Byzantské muzeum
Autor: heather

Byzantské muzeum

Muzeum objevíte v hlavním městě ostrova Zakynthos na náměstí Platía Solomoú, na největším náměstí celého ostrova. Je umístěné v budově na místě původní, která byla zničena zemětřesením v roce 1953. Muzeum bylo poprvé otevřeno pro veřejnost v roce 1960 a rozkládá se ve třech patrech.

V prvních dvou sálech mají návštěvníci příležitost obdivovat ze dřeva vyřezávané byzantské ikony, zatímco třetí a čtvrtý sál se může pochlubit originálními freskami z 15. - 17. století. Další dva sály se věnují výstavě obrazů z 18. století a takovým umělcům, jako byli Doxoras, Koutouzis anebo Kantouni.

Toto muzeum je velmi významné i z toho důvodu, že nabízí turistům možnost poznat město, jak vypadalo před zničujícím zemětřesením, a to díky vystaveným obrazům a modelům. Poznáte zde umělecký vývoj od post-byzantského období až k současnému řeckému umění. Muzeum je otevřeno každý den, kromě pondělí, od 8:30 do 15:00 hodin.

Solomos a Kalvos

Muzeum Solomose a Kalvose bylo založeno v roce 1959 klubem milovníků hezkého umění. Nachází se na náměstí Platía Agíou Márkou ve městě Zakynthos a je velmi dobře známé, protože tu jsou uloženy tělesné pozůstatky slavných básníků Dionisia Solomose a Andrease Kalvose, považované za národní symboly.

V muzeu si můžete také prohlédnout umělecká díla, jako například obrazy z 18. a 19. století, sochy anebo antické hudební nástroje. Obzvláště zajímavá je pak výstava oblečení a zbraní šlechtických rodin minulých staletí. Je tu vystaveno i mnoho portrétů nejznámějších lidí ostrova a sbírka šlechtických erbů. Muzeum je otevřeno každý den od 9:00 do 14:00 hodin.

Alessandro Róma

Muzeum představuje místo pobytu Alessandra Rómy, bývalého řeckého předáka a zakladatele "řeckých červených košil". Bývala to vojenská jednotka, která bojovala za osvobození řeckého města Ioánnina. Ještě dnes je Róma považován za jednoho z nejznámějších a nejčestnějších osobností moderní politické a vojenské historie Řecka.

Samotná budova byla postavena v roce 1660 pro anglického vicekonzula Johna Roberta Geoffreye. V časech tzv. "anglické protekce" (1816 - 1864) byla sídlem anglických rezidentů na Zakynthosu.

V roce 1880 dům koupil právě Alessandro Róma a od té doby až do 2. světové války byl sídlem nejvýznamějších politických stran na ostrově a měl přezdívku "Roman".

Zakynthos a muzeum Solomose a Kalvose

Místo

Náměstí Platía Solomoú, Zakynthos 37° 47' 12.5916" N, 20° 54' 2.106" E
Location