Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Ostrovní kuchyně, 1. část

Zakynthoská specialita "dolmadakia"
Autor: Eleftheria G

V průběhu dovolené na řeckém ostrově Zakynthos je potřeba i ochutnat typické místní pokrmy a vyzkoušet tak tradiční řeckou kuchyni. K večeři si můžete vybírat doslova z tisíce chutí a vůní, které k vám na ulici zavanou z některé z mnoha taveren na ostrově.

Hlavními ingrediencemi středomořské kuchyně jsou bezpochyby maso, ryby a zelenina, to vše podávané s přírodním olivovým olejem. Zvláště důležitými prvky v této kuchyni jsou také místní produkty jako je med, olej, kozí sýr a kozí jogurt. Mezi typické pokrmy z ostrova patří třeba plněný králík anebo "spetsofai".

My vám zde přiblížíme některé z nejznámějších typicky řeckých jídel.

Předkrmy

Řecká kuchyně je tak bohatá na chuť a rozmanitost, že návštěvnící mnohdy riskují, že své jídlo ukončí již předkrmem. Typickými předkrmy jsou "melitzanosalata", "taramosalata" a "tzatziki". Jedná se ve své podstatě o krajíček chleba s lilkem, s rybími jikrami a poslední název znamená jogurt s okurkami a s česnekem.

Můžete ochutnat různé druhy karbanátků s bramborem, cuketou, oreganem a s rybou, se smaženou zeleninu, jako je lilek, papriky a cukety, stejně jako třeba specialitu "dolmadakia", což je plněný vinný list s rýží. Doporučujeme také okusit "tyropitakii", fíkový list plněný sýrem feta.

Saláty

Jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu si můžete objednat vynikající salát. Řecký salát (horiatiki) se skládá z proužků nakrájených rajčat, okurek, papriky, cibule, černých oliv a ze sýru feta s olejem a oregánem. Také si můžeme dát třeba salát bramborový, luštěninový či hlávkový.

Maso

Když už se ocitnete na ostrově Zakynthos, zjistíte, že tím bezesporu nejoblíbenějším pokrmem místních obyvatel je maso. Existuje zde přímo nepočítaně těch nejrůznějších receptů z masa jehněčího, vepřového, kuřecího anebo telecího. Ovšem zcela typickým zdejším pokrmem je plněný králík, dušený na víně.

Naprostou nutností se ale všem jeví ochutnat následující pokrmy: souvlaki (špíz), stifado (telecí s cibulí a s rajčatovou omáčkou) a youvetsi (jehněčí s nudlemi).

Z mletého masa se chutně připravují následující lahodné pokrmy: bifteki (velký karbanátek s cibulí, petrželí a s česnekem), moussaka s lilkem, masem, cibulí, rajčaty a bešamelovou omáčkou, pak lasagne a papoutsakia (lilek plněný masem a bešamelovou omáčkou).

Ryby

Ve srovnání s obrovským výběrem pokrmů z masa, zde připravují jen málo rybích jídel. Přesto ale máte skvělou příležitost ochutnat o své dovolené nespočet čerstvě smažených nebo grilovaných ryb, jako jsou mečouni nebo malé marides.

Řecký salát
Autor: roboppy
Souvlaki
Autor: pelican