Jste zde

Domů » Kalamaki

Pláže v zálivu, 2. část

Ostrov Zakynhos s pláží Laganas
Autor: Dean Sas

Ve dne je to překrásné místo, kde se můžete opalovat a plavat obklopeni rybami. V noci se to tu mění v diskotéku, kde se ale platí vstupné. V blízkosti ostrůvku, ale ne na straně přístavu, je také písečná pláž, stejného názvu jako přístav. Je to dlouhá, ale úzká pláž, na které jsou k dispozici také plážová lehátka a slunečníky. Bary a taverny tady najdete přímo u moře.

Laganas

Je to určitě "nejmladší" a pro turisty také nejlépe vybavená pláž. Vzhledem k tomu, že je doslova kilometry dlouhá, je spojena i s dlouhou pláží v Kalamaki. Je tu možné vypůjčit si plážová lehátka i slunečníky a jsou zde i restaurace a snack bary.

Spolu s plážemi v místech Tsilivi a Alykes je zdejší pláž velmi oblíbeným místem setkávání všech milovníků nočního života. Vzhledem k tomu, že tady bývá plno od května do října, narazíte tady na poměrně slušnou rekreační infrastrukturu, doplněnou hřištěm pro volejbal a pro další sporty. Dají se odtud podnikat velice zajímavé výlety lodí za mořskými želvami. Mořská voda je ve srovnání s ostatními místy ostrova trochu méně kvalitní, ale bývá velmi teplá, vždy křišťálově čistá, a desítky metrů od břehu je tu pořád mělko.

Kalamaki

Pláž Kalamaki je vytvořená z jemného písku. V první části, v blízkosti hotelů, bývá obvykle hodně lidí, a proto se určitě vyplatí přesunout se na konec pláže, kde pobřeží klesá strmě do moře. V této části pláže je mořská voda křišťálově čistá a velmi teplá a často tady budete úplně sami. Pláž ale bývá v době kladení vajec želv uzavřena.

V tomto případě se můžete vypravit opačným směrem, a sice na pláž Lagana. Jsou zde totiž v podstatě dvě pláže na jednom dlouhém úseku písku. Tahle pláž se nachází mezi dvěma turistickými centry a je obvykle prázdná.

Dafni

Pláž Dafni patří bezpochyby k těm nejkrásnějším plážím na ostrově Zakynthos. Nevyasfaltovaná cesta vede až k pláži, ovšem bývá tu pravidelně více želv než rekreantů. Mořská voda je tady vůbec nejteplejší a pohybuje v letních měsících se od 27° do 30°C. Jelikož je pláž chráněná, nemůžete se tady věnovat sportovním aktivitám. Najdete zde ale pár příjemných rodinných taveren.

Na obou koncích pláže jsou skaliska, naproti je ve vzdálenosti asi 1 - 2 km malý ostrůvek Pelouzo. Vzhledem k tomu, že je mořský park z důvodů kladení vajec mořských želv caretta caretta ze zákona chráněn, nesmí se pláž od května do října navštěvovat. Za účelem ochrany želv je v Dafni také zakázán provoz soukromých vozidel. Lze ale využít místní minibusy, které pojmou omezený počet rekreantů a dovezou je na pláž.

Gerakas

Zdejší nejjižnější písečná pláž je velmi dlouhá a po právu patří k jedněm z nejhezčích na řeckém ostrově Zakynthos.

Geografie: 

Místo

Pláž laganas, Zakynthos 37° 43' 0.4008" N, 20° 51' 42.444" E
Location