Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vnitrozemí ostrova

Zakynthos a věž Agios Dionysios

Symbolem plodnosti řeckého ostrova Zakynthos je zcela určitě plošina Riisa (řecky = kořen), která se jako v nějaké obří míse rozkládá uprostřed ostrova. Mezi obcemi Gaitani, Macherado a Katastari vznikl jakýsi trojúhelník s mnoha selskými vesnicemi, který vypadá jako svěží zelená a kvetoucí zahrada. Právě v jejím středu (ve Drakas) se nacházejí stavení, kde můžete strávit opravdu nádhernou dovolenou se svou rodinou a v soukromí.

Kolem domů objevíte snad všechno, co jen může příroda vytvořit. Orientace zdejších obyvatel na zemědělství je zcela pochopitelná, pěstují se tu kvalitní produkty jako víno, olivy, rozinky nebo cibule. Spektrum pěstovaných plodin je opravdu veliké. Hroznové víno si často můžete utrhnout přímo z terasy vašeho ubytování, a chutná opravdu skvěle.

Krásným odrazem staletého pečlivého obhospodařování zdejší krajiny je bezpochyby folklórní muzeum rodiny Vertzagio v Pigadakii. Ve starých stájích byla nashromážděna svědectví o každodenním životě místních obyvatel i různá zařízení pro zemědělské práce. "Stromová chata" s postelí názorně ukazuje staré zvyky na ostrově Zakynthos. Protože je zde často dlouhá cesta z pole do vlastního domu, tak aby lidé nemuseli neustále přecházet sem a tam, přespávali v oněch chatách na polích.

Pojďme se ještě na chvíli vrátit ke zdejší kultuře: Nepřehlédnutelný italský vliv se v průběhu historie zapsal do krajiny zejména zvonicemi. Tyto zvonice jsou opravdu unikátní a stojí hned vedle kostelů řecké pravoslavné církve (pouze na ostrově Zakynthos!) Mají jednu masivní věž, která vypadá jako oblouková brána postavená ve filigránsky křehkém provedení, která se vypíná nad sakrální stavbou.

Ve zvonicích jsou umístěny velmi zvučné zvony - dva zvony z kostela Agia Maura u Macherada jsou údajně slyšet přes celý ostrov! Zvonice tvoří opravdu zřetelný kontrast k běžnému stavebnímu stylu. Řecké kostely nebývají tiché, prostory kolem nich jsou vždy skutečně velice živým místem k setkávání místních obyvatel.

Velmi krásným uměleckým dílem ortodoxního malířství je hlavní kostel patrona celého ostrova - Agios Dionysios v hlavním městě Zakynthos (velká věž u přístavu přece nesmí chybět). Není tam snad jediný milimetr vnitřního prostoru, který by nebyl využit k malbám a vše je dosud ve skvělém stavu. Tohle místo se opravdu vyplatí navštívit! Ale pozor, nesmí se tady nic fotografovat.

Velice zajímavá je i návštěva ženského kláštera Eleftherotria u Macherada. Už jen samotná poloha uprostřed Riisy je opravdu pozoruhodná. Místo obvyklého turistického průvodce můžete využít služeb jedné z místních jeptišek, jejíž výklad může být dost neobvyklý zážitek!

Objekt má jedinečný vzhled a vypadá spíš jako nějaký maurský hrad. V 60. letech minulého století byl klášter nově přestavěn a jeho poloha ve svěží zeleni jen zvyšuje celkový duchovní pocit. Tamním kulturním klenotem je ikona Panny Marie obložená ručně zhotovenými jemnými listy ze zlata a sbírka relikvií ze Svaté Země, která byla sestavena jednou z tamějších jeptišek v rámci jejích dlouholetých putování.

Cesta od tohoto zeleného drahokamu k moři s turistickými letovisky, nabízí pohled na nekonečné olivové háje, až dojedete k malému ostrůvku Agios Sostis. Přes krátký most, který byl vybudován po zemětřesení v roce 165, přejdete z pevniny nad mělkou a čistou vodou a ocitnete se na místě, kde můžeme pořídit skvělé fotografie. Nejkrásnější pohled je nepochybně brzy ráno na nedaleký ostrov Marathonissi.

Geografie: 

Místo

Mastecharo, Zakynthos 37° 45' 28.3752" N, 20° 48' 40.2084" E
Location