Jste zde

Domů » Volimes

Volimes

Ostrov Zakynthos a Volimes - nedaleká pláž Navagio
Autor: *jP

Nejdůležitějším místem severní části ostrova Zakynthos je Volimes, který je proslulý místními ručními řemesly. Obec uprostřed drsné horské krajiny se vlastně skládá z několika vesnic, které se již téměř spojily. Jsou to Agios Nikolaos, Askos, Varvara, Elies, Korithi a neobydlený ostrůvek Agios Andreas, které dohromady mají asi 700 obyvatel.

Místo se nachází 1 km západně od Ano Volimes, 3 km severně od Anafonitrie a 23 km severozápadně od hlavního města Zakynthos. Najdete ho v blízkosti Jónského moře, 7 km jihozápadně od nejsevernějším bodu ostrova, mysu Skinari. Obec utrpěla velké škody roku 1953 při Jónském zemětřesení.

V obci funguje několik barů a mini marketů, a také několik stánků s místními produkty. Oblast je velmi klidná, večer si v místních tavernách můžete vychutnat typickou řeckou kuchyni, po večeři ale další možnosti vyžití nejsou. Není zde ani žádný hotel a je dost obtížné zde najít místo na přespání.

Obec je přístupná po západní pobřežní komunikací anebo silnicí z vnitrozemí, po které můžete objevovat antickou krajinu. Protože toto horské místo není turistickým střediskem, není zde půjčovna mopedů či aut. Ani spojení autobusy sem neexistuje, nejbližší obec, do které jezdí pravidelná autobusová doprava, je Agios Nikolaos.

Je velmi proslulá řemesly jako je výroba olejů, produkce medu, během zimních měsíců výroba a dekorace ručně tkaných ubrusů, běhounů na stůl a koberců. Ruční výrobky jsou dobře známé po celém Řecku. Podél průjezdní silnice můžete vidět bohatou nabídku koberců a háčkovaných výrobků nejrůznějších druhů. Pro turistické autobusy a auta turistů zde byly vybudovány nové parkovací prostory.

Pod obcí Volimes nabízejí dvě "pohádkové" vily Calypso a Aeolos nádherný panoramatický výhled na východní pobřeží. Místo je položené v horách a tak nemá svou vlastní pláž, nejbližší pláže jsou Navagio a Makris Gialos.

Mnoho návštěvníků často odsud odjíždí k vyhlídkovému bodu na pláži Shipwreck Beach, v těsné blízkosti strmého pobřeží směrem na západ. O něco dále na jih se můžete ze zátoky Vromi Bay vypravit na pláž i výletní lodí.

V okolí můžete navštívit také romantický a malebně položený poloostrov Mikro Nissi na východě, vzdálený asi 9 km, s pláží Makris Gialos, anebo pouze v létě obývanou rybářskou vesničku Agios Nikolaos na severovýchodním pobřeží s oblázkovou pláží a tavernami přímo u moře, stejně jako výchozí bod pro každodenní lodní výlety na ostrov Lefkas (doba jízdy asi 1 hodina).

Navíc k této oblasti patří mys Skinari, nejsevernější cíp ostrova Zakynthos s majákem a přístupem k přístavišti lodí, které plují k "Modrým jeskyním" mezi Agios Nikolaos a mysem na východním pobřeží. Ale také z Mikro Nissi se sem dostanete díky malým rybářským lodím.

Kromě mnoha krásných a nádherných úseků zelených úrodných údolí má ostrov Zakynthos na západním pobřeží atraktivní Modré jeskyně. Je to jedno z nejkrásnějších míst v celém Řecku, kde mohou návštěvníci strávit nezapomenutelný výlet.

Jeskyně jsou přístupné pouze po moři, což určitě nezabránilo tomu, aby se staly jednou z hlavních atrakcí ostrova. Největší jeskyní je Kianoun, uvnitř které se odráží krásná modrá barva křišťálově čisté vody. Cesta k jeskyním je velmi lákavá a vzrušující obzvláště při východu a západu slunce.

Geografie: 

Místo

Volimes 37° 52' 28.542" N, 20° 39' 31.1976" E
Location