Jste zde

Domů » Pláže

10 zajímavostí, 1. část

Zakynthos - pláž Navagio s vrakem
Autor: zolakoma

Pláž Navagio s vrakem

Tato pláž bývá často označována za nejkrásnější pláž ostrova Zakynthos a je bezpochyby jednou z nejvíce fotografovaných pláží v celém Řecku. Dostanete se k ní ale pouze po moři, v rámci nabízených organizovaných výletů nebo každý den za pomoci člunu - taxi z nedalekého zálivu Porto Vromi.

Pláž je složena z miliónů drobných kamínků a bílého písku, a je kolem dokola obklopena mořem, které se v okolí často barví do elektricky modré barvy. Uprostřed pláže "trůní" vrak pašerácké lodě, která tu ztroskotala v 80. letech. Vypadá to, jako by sem ten vrak usadil nějaký umělec.

Pláž Navagio je určitě nejlepší navštívit hned ráno, protože v odpoledních hodinách se tady často moře rozlévá a je pak poměrně obtížné se vrátit. Ovšem v žádném případě byste neměli z ostrova Zakynthos odjet, aniž byste tuhle pláž aspoň neviděli.

V polovině cesty mezi horskými vesničkami Volimes a Anafonitria najdete asfaltovou silnici, která vás pak dovede až k velkému parkovišti. Odtud se po malém schodišti dostanete na jakýsi balkón, doslova visící ve vzduchu, odkud je nádherný výhled na celou pláž.

Marathonissi

Marathonissi je malý soukromý ostrov v Želví zátoce, v blízkosti pláže Limni Keri. Až do druhé světové války byl ostrov obydlen, ale dnes zde již nikdo nežije a nejsou tu ani žádné budovy. Je to v současné době tedy přímo ideální místo k rozmnožování mořských želv kareta.

Marathonissi můžeme navštívit jak na soukromých člunech, tak i při organizovaných výletech. Pro ty odvážnější se zde přímo nabízí plavba na kánoích. Celý ostrov je součástí zdejšího mořského parku, což je důvodem, proč je tady zakázáno kotvit s loděmi.

Na ostrově jsou dvě krásné pláže: pláž oblázková, odkud se plaváním můžete dostat k jedné velké jeskyni, a pak písečná pláž, která velmi pozvolna sestupuje k moři. Zatímco ta písečná pláž je ideální pro lidi, kteří milují slunce a odpočinek, oblázková pláž je dokonalá hlavně pro šnorchlování.

Dá se navštívit i velká jeskyně (vpravo od pláže) a malé jeskyně pod vodou (vlevo od pláže). Mezi různými druhy mořských živočichů tu můžete obdivovat mořské hvězdice.

Jak již bylo naznačeno, chybí na ostrově úplně elektřina. Takže zde pochopitelně nenajdete ani žádné snack bary nebo jiná zařízení, která by zde mohla jakýmkoliv způsobem narušit život želv. Proto je vcelku nezbytné, zásobit se vlastními potravinami.

Kdo má k dispozici vlastní člun, může jej využít k návštěvě nedaleké jeskyně u Keri, která se nachází jen pár minut plavby od pobřeží mysu Marathia.

Zakynthos - malý ostrov Marathonissi
Autor: zolakoma

Místo

Pláž Navagio, Zakynthos 37° 51' 34.0704" N, 20° 37' 28.434" E
Location