Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

10 zajímavostí, 3. část

Jeskyně Keri

Jeskyně Keri se nacházejí v jihozápadní části ostrova Zakynthos, vytvořily se vedle hornatiny u mysu Marathia a jsou přístupné pouze čluny po moři nebo v rámci organizovaných výletů.

V tomto pobřežním pásmu je jeskyní víc, některé mají jen velmi malé vstupy, kam se dá dostat pouze plaváním. Jiné jeskyně mají vstupní otvory mnohem větší a dá se tam tedy vplout i člunem.

Od moře, kde je voda velmi hluboká, jsou tak tyto jeskyně snadno přístupné a dá se k nim pohodlně připlout člunem od pobřeží. Při návštěvě jeskyní můžete samozřejmě využít i skvělé příležitosti ke koupání a k opalování se v písku u mysu Marathia nebo si člunem zajeďte k Mizitres.

Mizitres jsou dvě skaliska v těsné blízkosti pobřeží a mezi nimi se nalézá malá pláž, přístupná ovšem pouze člunem. Jeden z oněch skalních útvarů obsahuje štěrbinu, kde žije nespočet mořských hvězdic, a kudy se dá i snadno proplavat.

Bochali

Bochali je velmi malá, ale pěkná vesnička, zastrčená nad hlavním městem Zakynthos. Abyste se sem vůbec dostali, je zapotřebí vydat se z hlavního města ostrova doprava tím směrem, že budete mít moře po pravé straně.

Vede tam úzká a velmi strmá cesta, a když minete námořní muzeum, odbočíte doleva. Pak již pokračujeme až do Bochali. Je velmi snadné do téhle vesničky dojet, ovšem pak je velice obtížné nalézt tam nějaké volné parkovací místo.

V každém případě se vám ale návštěva tohoto místa vyplatí, protože je tu, a to obzvláště při západu slunce nebo v noci, neobvyklý a překrásný pohled na osvětlené město a celý záliv. Je to skutečně úchvatné.

Přestože je vesnička malá, i tak se zde nabízí turistům několik restaurací, kde je možné zažít romantickou večeři pod hvězdami. Ve dne pak můžete navštívit třeba kostelík Zoodos Pigi s byzantskými ikonami, kde se dají pořídit nádherné fotografické snímky nebo si zajít do rozlehlého jedlového lesa se starým benátským hradem.

Hrad je přístupný veřejnosti, byl však částečně zničen zemětřesením v roce 1953, které zpustošilo celý ostrov.

Modré jeskyně

Modré jeskyně patří dozajista k těm nejznámějším přírodním atrakcím ostrova. Můžete se sem dostat buď vlastním člunem nebo v rámci organizovaného výletu. Objevíte tu zvláštní geologické útvary, jednu jeskyni vedle druhé podél celého severozápadního pobřeží.

Začínají u Agios Nikolaos a končí až někde u mysu Skinari. Za svůj název vděčí zrcadlení ve vodní hladině. Do mnoha jeskyní se dostanete pomocí malých či středních člunů a jiné jsou zase ideální k prozkoumání zkušenými plavci či potápěči.

Na půli cesty mezi Agios Nikolaos a mysem Skinari stojí malý mlýn. Asi po sto schodech, vedoucích dolů, se odtud dostanete až na pobřeží, kde jsou jeskyně. Na konci schodů je hladká skalní plošina, která sice vůbec není vhodná pro opalování, ale je přímo ideální jako jakési přírodní skokanské prkno, pod nímž se vám již otevírá volná cesta k plavání do jeskyní.

Místo

Bochali, Zakynthos 37° 47' 30.9516" N, 20° 53' 32.1432" E
Location