Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

10 zajímavostí, 4. část

Zakynthos s jeskyní u mysu Skinari

Gerakas

Gerakas je nejjižnější a jistě i jednou z nejkrásnějších pláží na ostrově Zakynthos. Tato opravdu jedinečná pláž začíná dlouhým úsekem písku a končí u malého kopečku, který dosahuje až k moři.

Tento kopec se skládá výhradně z hliněné půdy a mnoho návštěvníků ji tak využívá k blahodárným a revitalizujícím bahenním koupelím. Vaše pokožka pak bude doslova sametová!

Ti, co jim nevadí brzké ranní vstávání, mají opravdu vzácnou šanci zažít na vlastní oči na této pláži nesmírně zajímavé líhnutí malých želviček a pak je i pozorovat při jejich prvních krůčcích do moře. Právě z tohoto důvodu je pláž chráněná a nesmí se sem chodit v době půl hodiny před západem slunce a půl hodiny po jeho východu.

Shiza

Shiza je ve své podstatě převislé skalisko nad mořem, které nabízí spolu s pláží Navagio s vrakem a s majákem Keri panoramaticky nezapomenutelný pohled a také kouzelné západy slunce. Seshora můžete pozorovat nekonečné dálavy modrého Jónského moře a dohlédnete až k "Zátoce tuleňů".

Zátoka byla pojmenována po tuleních, kteří se sem do jeskyní vydávají každý rok, aby se rozmnožovali. V Shize si určitě povšimnete i obrovského betonového kříže. Ten tady byl vztyčen na počest padlých vojáků v občanské válce.

Kromě toho se můžete vypravit i do úzkých uliček horských vesnic, jako je např. Kampi, Exo Hora a Maries. Místní obyvatelé se tady stále živí především zemědělstvím a řemeslem, a vypadá to tam, jako by se zastavil čas. V těchto vesnicích si samozřejmě můžete zakoupit ručně vyráběné výrobky, jako jsou koberce, deky a přírodní potraviny, např. med či jedlý olej.

Noční život

Během vaší návštěvy ostrova Zakynthos byste neměli vynechat ani nějakou tu noc věnovanou hudbě a zábavě, a to především na jihu ostrova. Kromě malých typických vesniček jsou tady totiž také turistické oblasti s diskotékami a bary, které mají otevřeno dlouho do noci.

Narazíte na ně nejen na dlouhé nábřežní promenádě, ale i na tradičních místech, jako stvořených k zábavě – na náměstích Piazza San Marco či Piazza D. Solomos ve městě Zakynthos a dále v letoviscích Laganas, Kalamaki, Argasi, Tsilivi a Alykes.

Všude tam je možno bavit se až do pozdních nočních hodin a přecházet mezi jednotlivými lokály a od jednoho baru ke druhému. Dokonce i místní supermarkety a obchody se suvenýry jsou otevřeny až do pozdních nočních hodin.

V těchto vesničkách můžete nakupovat v nejrůznějších obchodech a zajít na dobré jídlo a pití do mnoha zajímavých taveren. Je zde i plno hospůdek a diskoték, kde pivo teče proudem, a kde se můžete bavit celé hodiny. Na mnoha diskotékách nemusíte ani platit vstupné.

Pokud máte vypůjčené auto, doporučuje se zaparkovat mimo vesnici. Tak nemusíte ztrácet drahocenný čas při hledání nějakého parkovacího místa, což někdy bývá opravdu obtížné. Pokud auto nemáte, můžete se snadno a pohodlně nechat přepravit taxíkem.

Zakynthos - vrak lodi na pláži Navagio

Místo

Pláž Gerakas, Zakynthos 37° 42' 24.1092" N, 20° 59' 14.2944" E
Location