Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Kerí, 3. část

Svátky

Na Velikonoční pondělí se zaplní velké náměstí před kostelem s kašnou mnoha lidmi. Pak všichni místní obyvatelé Kerí i okolních obcí na řeckém ostrově Zakynthos slaví svátek na počest "své" Panagíe. Jde již tradičně o velkolepou oslavu.

Po liturgii je ikona Matky Boží nesena přes celou vesničku Kerí, přičemž se pochopitelně hodně slaví a tančí. 15. srpen je v celém Řecku největším svátkem Matky Boží, ale pro turisty bývá spíše také dnem zklamání, neboť se kromě oněch oslav nic jiného v tu dobu neděje.

Jídlo

Taverna Diliná je malý lokál přímo uprostřed obce, s terasou obrostlou vinnou révou, odkud se dají pozorovat přímo divukrásné západy slunce, které se sklání k zemi za střechou kostela. Je to jakási alternativa k večerní podívané poblíž již zmíněného majáku.

Přátelskému hostinskému patří také naproti ležící řeznictví, a tak zde rozhodně není žádná nouze o dobré maso. V hlavní sezóně se v téhle taverně připravují pro hosty výtečné pečeně ze selátek, kořeněné jídlo "kokorétsi" a "soúvla" na rožni. Od května do září bývá otevřeno ve večerních hodinách, po celý den je otevřeno jen v srpnu.

Restaurace v majáku, Lighthouse Restaurant, se může plným právem pochlubit nejen krásnou vyhlídkou, ale též přímo výtečnou místní kuchyní. Typické místní pokrmy, jako třeba dušené kuře nebo plněný králík přijdou každému dozajista velmi k chuti.

Nechybí tu ani různé další druhy masa, zelenina a na jídelním lístku najdete i rajčatovou omáčkou plněný masový dort! Vegetariáni by zase měli zkusit pokrm "jemistá". Na stožáru před restaurací visí dokonce i snad ta největší řecká vlajka na celém světě!

Podobně milou a příjemnou hospůdkou je také Apeláti, která je otevřená po celý den. Zdejší hostinská je obzvláště pyšná na svou znamenitou kozí pečínku a na "stifado", ovšem servíruje také zeleninové pokrmy s produkty vlastní zahrádky.

Taverna Avrás poblíž náměstí často láká turisty svou mladou hostinskou, jež pro ně připravuje výborné cappuccino, sendviče nebo jiné malé pokrmy, jako salát nebo omeletu. I mimo hlavní turistickou sezónu tady mají otevřeno denně.

Geografie: 

Místo

Kerí, Zakynthos 37° 39' 40.1508" N, 20° 48' 57.2976" E
Location