Jste zde

Domů » Alikanas

Oblast Alykes, 1. část

Oblast Alykes se nachází na řeckém Jónském ostrově Zakynthos. Rozkládá se podél severovýchodního pobřeží ostrova, asi 10 km severozápadně od hlavního města Zakynthos. Má rozlohu cca 43 km² a žije zde necelých 5 tisíc obyvatel.

K oblasti náleží celkem devět vesniček: Agios Dimitrios, Alikanas, Ano Gerakari, Katastari, Kallithea, Kato Gerakari, Meso Gerakari (části Meso Gerakari, Psarou), Pigadakia a Skoulikado. Správa oblasti sídlí v Katastari, kde také žije nejvíce obyvatel, asi 1300. Dvěma hlavními zdroji příjmů místních obyvatel jsou zemědělství a cestovní ruch.

Alykes

Alykes se nachází přímo na pláži pod Katastari. Název místa odkazuje na solné doly, které dnes sice již nejsou v provozu, ale můžete je přesto navštívit. Dvě britské archeoložky, Berntonová a Lorimerová, tady v roce 1931 objevily hroby z mykénského období.

Agios Dimitrios

Agios Dimitrios (náleží k němu Drakas) má asi 600 obyvatel a leží ve vnitrozemí ostrova, asi 10 km od hlavního města Zakynthosu. Najdete ho 2 km jižně od Meso Gerakari, 5 km západně od Vanato a 5 km jihovýchodně od Katastari.

Významnou roli a opravdu dlouhou tradici tady má divadlo a hudba. Navštívit můžete i zdejší malý kamenný amfiteátr na návsi hned vedle kostela se zvonicí.

Alikanas

Alikanas je malé a přátelské místo umístěné v zálivu, první písemná zmínka o něm pochází již z roku 1520. Ve svěže zelené krajině tu objevíte krásnou vesničku a pláž s jemným pískem. Je to místo jako stvořené k odpočinku.

V létě se zde návštěvníci na pláži hojně věnují vodním sportům. Alikanas je také velmi dobrým výchozím bodem pro vyjížďky na kole a pro turistická putování. A samozřejmě tady narazíte i na mnoho taveren a restaurací, které nabízejí pochoutky vynikající řecké i mezinárodní kuchyně.

Ano Gerakari

Ano Gerakari (patří k němu ještě místa Alonia a Kastelia) je umístěné na kopci. Na severozápadě sousedí s Meso Gerakari, leží 4 km východně od Katastari a 9 km severozápadně od města Zakynthos. V roce 1953 utrpělo velké škody po Jónském zemětřesení.

V místě vás všude obklopí historie, můžete si tady prohlédnout středověké ruiny a nálezy z prehistorických časů. Na jednom vršku jsou hned u moře k vidění kostely a chrámy. Objevíte tu báječný svět starověku!

Katastari

Katastari je největší obcí celé oblasti (proto má tady sídlo veřejná správa), najdete ho na úpatí hory Vrachionas, 2 km od pobřeží Jónského moře. Leží asi 15 km severozápadně od hlavního města a 10 km jihovýchodně od Volimes.

První písemná zmínka pochází již z roku 1478, ale díky archeologickým pracem tady byly objeveny nálezy pocházející již z mykénského období. Navíc tady pořád ještě stojí staré panské domy, známé jako "Archontiko", které přežily obrovské neštěstí - zemětřesení v roce 1953. Dlouhou tradici tu mají také hudba a divadlo.

Geografie: 

Místo

Alikanas, Zakynthos 37° 50' 27.9204" N, 20° 47' 16.7208" E
Location