Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Ostrovní kuchyně, 2. část

Pokrm "briam"

Zelenina

Zelenina se používá díky zdejšímu příznivému klimatu nejen jako pouhý doplněk a příloha k pokrmům, ale i jako hlavní jídlo. Z hlavních zeleninových jídel jmenujme alespoň "imam" (pečený lilek plněný cibulí, rajčaty a petrželí), "briam" (pečené brambory, mrkev, cuketa a rajčata) a plněné rajčata a papriky (výplň je připravena z rýže a z rajčat).

Sýr

Řekové sami vyrábějí mnoho druhů sýrů, ale některé druhy i dovážejí ze zahraničí. V restauracích a v hostincích se setkáte nejvíce s následujícími druhy sýrů: feta (z ovčího mléka, také se podává v ostré verzi), manuri (bílý lahodný sýr vyráběný také z ovčího mléka), kopanisti (peprný smetanový sýr, velmi pikantní, podává se jako předkrm), kefalotiri (tvrdý sýr, přednostně se používá strouhaný).

Dva typické sýry ostrova Zakynthos jsou tirokafteri (peprná sýrová pomazánka, velmi pikantní, podává se jako předkrm) a ladotiri (pikantní sýr, servíruje se samostatně, ale je také použit v některých pokrmech).

Občerstvení

Pokud si z nějakých důvodů nechcete objednat klasický oběd nebo večeři v taverně, máte možnost okusit typickou řeckou focacciu (pečivo) nebo chlebovou placku. K zakoupení jsou prakticky všude na ostrově Zakynthos.

Nejčastějším druhem focaccie bývá tyropita. Podává se teplá a je plněná sýrem feta. Dostanete tady ale také focacciu plněnou špenátem, šunkou, sýrem, masem a jinými přísadami.

Gyros

Gyros je typická řecká obložená houska. Ve srolované housce (piadine) objevíte vepřové maso, rajčata, cibuli, hranolky, typickou tzatzikovou omáčku a některé speciální přísady (např. domácí míchaný nálev, salátové listy, atd.).

Dezerty

V cukrárnách nakoupíte nejrůznější druhy pečiva se smetanou, čokoládou, ovocem, atd. Ovšem zcela typickou místní lahůdkou jsou sladkosti připravované z ořechů, mandlí a ze skořice. Dvě z oněch dobrot se nazývají baklavas a kataifi.

Kromě toho tady připravují také vynikající listové těsto. Je naplněné smetanou a tahle pochoutka se nazývá bugatka. Navíc je poprášena cukrem a skořicí.

Káva

Pro zakončení každého jídla se vřele doporučuje objednat si řeckou kávu. Tento nápoj, jehož příprava je téměř rituál, se musí pít pomalu, aby kávová sedlina měla čas opravdu sednout. Káva se pije buďto bez cukru (pikro), s cukrem (metrios), anebo velmi sladká (gliko).

Na ostrově Zakynthos zůstávají hostince otevřeny po většinu dne. Majitelé jsou vždy velmi přátelští a k hostům velmi milí. V mnoha hospodách a tavernách je možné shlédnout také vystoupení místních tanečníků, jako např. bouzouki nebo syrtaki.

Feta sýr se zeleninou