Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Zábava na ostrově

Zakynthos - Modrá jeskyně

Jónské moře má ty nejlepší předpoklady pro vodní radovánky a proto milovníci vodních sportů rádi cestují na ostrov Zakynthos. Zvláště oblíbený je u potápěčů, a to pro jeho velmi čisté a průzračné moře. Ne nadarmo vzniklo na plážích velké množství potápěčských škol, kde se i začátečníci snadno naučí základům tohoto sportu. Na mnoha plážích jsou také půjčovny šlapadel a kánoí. Ti odvážnější se zase nechají táhnout za rychlým člunem připoutaní na padáku, tato zábava se nazývá paragliding.

Kulturní fanoušci si určitě nenechají ujít dlouhé procházky úzkými, romantickými uličkami hlavního města Zakynthos kolem krásných starých chrámů a kostelů a mimořádných staveb z minulých epoch. Vedle sebe se tu střídají klasicismus a renesance, baroko a rokoko. Za návštěvu také stojí malebná vesnice Anafonitria. Je dobře dostupná po slušně vystavěné silnici, jako i ostatně většina odlehlých obcí na ostrově. K doporučení je i návštěva starobylého kláštera Panny Marie v obci, postaveného v 15. století. Návštěvníci se najednou ocitnou v úplně jiném světě.

Kromě aut jsou na ostrově nejpoužívanějším dopravním prostředkem lodě a čluny. Tak je také Modrá jeskyně nejlépe přístupná od moře. V těchto jeskyních se světlo láme mnoha různými způsoby, že zdejší hluboké vody vypadají tmavomodře. Vodním taxi z přístavu v Limni Keri můžete navštívit neobydlený skalnatý ostrov Marathonissi. Kdo hledá samotu a opuštěné pláže pro slunění a relaxaci, bude zde na správném místě. Výlet do zátoky Navigio, samozřejmě lodí, rychle navodí trochu námořnické romantiky. Pod obřími útesy tu leží vrak pašerácké lodi, která tu kdysi najela na mělčinu.
Krásy ostrova lze objevovat ať už pěšky nebo na kole, uvidíte mírné vršky, strmé útesy, olivové háje nebo vonící citrónové plantáže.

Romantici si nejdříve vychutnají snad nejkrásnější západ slunce na ostrově, v Kalamaki, aby se vzápětí vrhli do nočního života ostrova.
Vyhladovělým přijde určitě vhod zastávka v některé z mnoha taveren, např. v městečku Laganas. Při bohatém a chutném jídle bude burácení mořských vln na pobřeží dvojnásob krásné. I na plážích je spousta barů, restaurací a hospůdek.

Samotní ostrované málokdy večeří dříve nežli v devět večer, o to déle pak zůstávají sedět u stolečků v tavernách u řeckých předkrmů meze a nápoje ouzo. Pokud není dostatek místa u stolu, je toto okamžitě napraveno, prostě se přidá další. Společnost a zábavu najde také ten, kdo se například v blízkosti Agios Sostis vydá na diskotéku či do nočního klubu. Při oblíbených hitech a šlágrech uteče noc jako nic a než-li se noční flamendři vzpamatují, vyjde slunko a první rybáři se mezitím již vrátí se svými nočními úlovky zpět do přístavu.

Samozřejmě, že je zde také možné prožít vše klidněji. V bezpočtu kaváren jsou návštěvníci vždy vítáni. Nad šálkem silné řecké kávy, je jedno zda to bude sketo, káva bez cukru, nebo glyko se spoustou cukru, stejně jako většina Řeků, i zahraniční návštěvníci určitě pochopí tajemství populární stolní hry tavli.

Místo

Anafonitria 37° 50' 49.3764" N, 20° 39' 3.7836" E
Location