Jste zde

Domů » Alykes

Zajímavosti Alykes

Zátoka Navagio s vrakem pašerácké lodi
Autor: heather

Vrak lodi pašeráků

Zátoka s vrakem pašerácké lodi je pravděpodobně nejslavnější zajímavostí na ostrově Zakynthos. Známá je také pod řeckým označením "Navagio" či také pod anglickým "Smugglers Cove".

Její četné fotografie a ilustrace v brožurách, turistických průvodcích nebo pohlednicích zobrazují právě tento vrak, takže většina návštěvníků touží uvidět na ostrově Zante tuto atrakci na vlastní oči. Stalo se to už jakousi zdejší povinností.

Asi před 20 lety zde tato loď ztroskotala během bouře, když byla vržena na skaliska u pobřeží. Posádka se snažila uniknout řecké námořní hlídce, protože pašovala na palubě cigarety, ale bez úspěchu. Nikdo nebyl naštěstí při tomto ztroskotání zraněn.

Uprostřed nádherně bílé oblázkové pláže tak dnes leží vrak lodi. Leží nepohnutě uprostřed bílých skal v překrásně tyrkysově modré vodě, je to opravdu ohromující pohled.

Na pláž se dostanete buď člunem, nebo můžete dojet autem na plošinu nedaleko obce Anafonitria a obdivovat ji z ptačí perspektivy! Cesta autem je velmi snadná, je dobře značená a je tam k dispozici i dostatek parkovacích míst.

Pořádají tady zajímavé plavby člunem, a sice z mnoha míst: Například z přístavu hlavního města Zakynthos, z přístavu St. Nikolaos, z Alykes i od mysu Skinari. Nenechte si tyto zajímavé výlety ujít, opravdu stojí za to, jsou impozantní a nezapomenutelné!

Klášter Svatého Jana Křtitele

Určitě se také vydejte do kláštera Svatého Jana Křtitele (St. Ioannis). Klášter vznikl v 16. století v nedaleké vesnici Katastari (Hartata) a dodnes skýtá ničím nerušený výhled na blízký sousední ostrov Kefalonia a na pobřeží Peloponésu.

V minulosti býval tento post byzantský klášter, jenž stojí na kopci severně od obce, využíván jako místo odpočinku pro poutníky, i když se tu nachází několik skutečně mistrovských děl vysoké umělecké hodnoty. Můžeme tu obdivovat ikony od slavných malířů Poulakise a Bafase i krásná dřevěná sedátka.

V klášteře sídlí opatství, stavba má dvě patra a věž s kruhovým základem, jež sloužila v minulosti k obranným účelům. Dodnes žijí v tomto krásném starém klášteře mniši.

Most Pentokamaro

Překrásný kamenný most v Alykes je zdejší opravdovou historickou atrakcí, nachází se nad říčkou Skourtis. Pojmenování "Pentokamaro" pochází z řeckého slova "pente", což znamená pět a je to proto, že most má pět oblouků. Příjezd je sem jednoduchý, ve směru od vesnice Alykes, stejně jako z nedaleké vesnice Alykanas.

Přesný rok, kdy byl most postaven, není znám, ale je jisté, že se tak stalo někdy v 15. století. Během této doby byl ostrov pod anglickou nadvládou.

Modré jeskyně

Dalším velice známým výletním cílem jsou bezpochyby tzv. "Modré jeskyně", které se nacházejí v severní části ostrova Zakynthos. Tyto opravdu neobvyklé jeskyně byly objeveny v roce 1897 a největší jeskyně dostala název právě "Modrá jeskyně".

Chcete-li navštívit tuto vzácnou přírodní podívanou, můžete si buď pronajmout člun, anebo si rovnou objednat výlet i s lodí a jen si pak bezstarostně užívat plavbu.

Nejbližším přístavem je St. Nikolaos v blízkosti obce Volimes, odkud můžete na člunu vyrazit, ale i na mnoha dalších místech na ostrově jsou nabízeny výlety do Modré jeskyně. Tohoto výletu nebudete v žádném případě litovat, všechny odstíny modré barvy v okolí jsou prostě nádherné a oblast je ideální i pro šnorchlování.

Pláž Navagio - vrak pašerácké lodi
Autor: Peppercorn
"Modrá jeskyně"
Autor: Peppercorn
Geografie: 

Místo

Zátoka Navagio 37° 51' 34.29" N, 20° 37' 31.386" E
Location