Jste zde

Domů » Alykes

Zajímavosti a pláže na východě, 1. část

Východní pobřeží ostrova Zakynthos
Autor: PlannedCity

Tsilivi

Asi 5 km severně od hlavního města Zakynthos leží okouzlující přímořské letovisko Tsilivi.

Městečko stojí na úpatí pohoří Krioneri a je oblíbené hlavně rodinami s dětmi díky skvělé pláži.

Lokalita je oblíbená také u milovníků vodních sportů. Malé hotely a apartmány v olivových hájích vyvolávají v mnoha návštěvnících dojem venkovských usedlostí.

Muzeum Milanio Maritime

Tsilivi se od roku 2000 může pochlubit svým vlastním námořním muzeem, které přehledným způsobem představuje zdejší námořní historii od dob antiky až po současnou dobu.

Návštěvníci tady spatří mnoho modelů lodí, předměty a nástroje, které jsou zapotřebí v oblasti mořeplavby.

Planos

Letovisko Planos se nachází v bezprostřední blízkosti Tsilivi, obě místa jsou turistickými centry východní části ostrova Zakynthos.

Obě lokality spojuje asi 2 km dlouhá písečná pláž. Dále na sever narazíte ještě na další písečné i oblázkové zátoky, které mají celkovou délku 8 km.

Úsek písečné pláže se rozprostírá až k městečku Alykes. Pláže jsou vyhlášené svojí čistotou a mělkým přístupem do moře.

Zátoky na východní straně ostrova mezi městečky Planos a Alykes se nazývají Planos, Bouka, Amboula, Katrogaki, Pachis Ammos, Drosia, Gerakari a Alikana.

Alykes

Dříve se zde lidé živili převážně získáváním soli a rybařením. Dnes tady ale stojí oblíbená prázdninová destinace.

Působí tu mnoho hotelů a apartmánů, které svým hostům nabízejí perfektní podmínky k odpočinkové dovolené i k aktivnímu trávení volného času.

Region není historicky nijak moc zajímavý, objevíte tady snad jen jednu památku. Jde o starý most z benátského období, postavený v 15. století.

Klášter Podromos

Mezi vesničkou Katastari na severních svazích nejvyšší hory Vrachionas a městečkem Volimes stojí klášter Podromos ze 16. století. Je zasvěcený svatému Ioannisovi, který byl členem Řádu baptistů. Působivé jsou zejména ikony a dřevořezby ze 17. století uvnitř a nezapomenutelný je určitě pohled z kláštera na ostrov a Jónské moře.

Pigadakia

Během výletu do vnitrozemí ostrova narazíte nedaleko Alykesu na malou vesničku Pigadakia, známou především malým, ale vynikajícím etnografickým muzeem. Jedná se o soukromou nadaci a provozovatel má v místě i malou tavernu, kde se dá dobře najíst.

Riza

Riza je před horami se rozkládající úrodná nížinná rovina, kde jsou pole a olivové háje. Již v dávných dobách se tu hojně provozovalo zemědělství a pěstovala se zelenina a vinná réva.

V místních vesničkách žijí lidé, kteří dosud udržují své bohaté tradice, lpí na své půdě a jsou silně nábožensky založení.

Katastari

Kdo hledá o své dovolené zejména klid a originalitu, najde je právě v malém městečku Katastari. Rušnější letoviska Alykes, Askos nebo Agios Nikolaos se nacházejí jen pár kilometrů odtud.

Geografie: 

Místo

Makris Gialos, Zakynthos 37° 52' 41.232" N, 20° 43' 33.258" E
Location