Jste zde

Domů » Příroda

Životní prostředí

Životní prostředí a ekologická situace

Moře kolem řeckého ostrova Zakynthos je velmi čisté, ale není nijak zvlášť bohaté na ryby. Stejně, jako téměř všude ve Středomoří, se i tady totiž projevil nadměrný rybolov na stavu populace ryb, který se ke dnešnímu dni značně snížil.

Pokud si chceze koupit opravdu čerstvé ryby, je nejlepší vydat se hned brzy ráno do některého ze zakynthoských malých přístavů či rovnou do městského přístavu.

Tento řecký ostrov je opravdu bohatým místem na pitnou vodu, protože tady v zimě hodně prší a zdejší lesy zadrží hodně podzemní vody. Ostrov je také díky tomu velmi plodný a kromě tradičních produktů, jako jsou olivy a víno, se zde velmi dobře daří také obilí, různým druhům jižního ovoce a v podstatě všem zemědělským produktům.

Nicméně v letních měsících bývá někdy i nedostatek vody a v takových suchých letech musí být voda dovážena z řecké pevniny. Nedávno tady přešli někteří farmáři na ekologické zemědělství a začali se ve větší míře věnovat výrobě olivového oleje.

Odpady a odpadní voda jsou na celém světě velkým problémem. Na ostrově Zakynthos se řeší tyto problémy v rámci místních možností. Začalo se i tady se stavbou kanalizace a se zakládáním biologických čistíren odpadních vod v jednotlivých obcích.

Zpřísnily se také podmínky pro výstavbu nových hotelů, které dostanou povolení pro výstavbu pouze v případě, že mají své vlastní čistírny odpadních vod. Začínají se budovat moderní uzavřené skládky odpadů se zabráněním průsaků škodlivých látek do podloží. Určitě bude třeba udělat ještě dost práce, ale se na ostrově rozhodně dospělo k určitému pokroku, co se týče ochrany životního prostředí.

Pláže ostrova také představují hlavní hnízdiště mořských želv druhu "caretta caretta" v celém Středomoří. Každý rok sem na začátku června směřují samičky želv, aby na jižních plážích ostrova nakladly do písku během noci svá vejce.

Zhruba po 55 dnech se pak z těchto vajíček líhnou v noci malé želvičky, které ihned neomylně směřují do svého opravdového prostředí, tedy do moře. Ovšem takto vylíhlých mláďat přežije bohužel jen zlomek. Z 1000 vajec se dožije dospělosti v průměru pouze jedna, nanejvýše dvě želvy. Proto je velmi důležité chránit karetí hnízda.

Organizace STPS (Řecká ochranná společnost pro mořské želvy), v níž slouží i mnoho dobrovolníků, sleduje a chrání tato hnízdiště v létě po celých 24 hodin denně.

Pokud se chcete dozvědět něco více o zdejších mořských želvách, není nic lehčího, než si najít příslušné webové stránky organizace STPS. Dokonce je na nich k dispozici i aktuální možnost sledování pohybů mořských želv v zálivu Laganas.

Místo

Záliv Laganas, Zakynthos 37° 42' 55.8432" N, 20° 51' 44.424" E
Location