Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Kerí, 2. část

Tak zde objevíte např. kostely Panagía Keriotíssa, Panagía Anafonítria, Panagía Krionerítissa, atd. Jde přitom stále o Pannu Marii - Matku Boží, což samozřejmě vědí i místní obyvatelé, kteří však podle jejich názoru věří v zázraky, které pro jejich obec Panna Maria - Panagía vykonala.

Jako projev svých díků pak svou Pannu Marii ještě označují dalším přídomkem. Snaží se tímto způsobem vyprosit si u ní milost i pro budoucí časy. Tak je tomu samozřejmě i ve vesnici Kerí.

Obyvatelé ostrova Zakynthos se pochopitelně v dobách středověku obávali, podobně jako lidé z mnoha dalších jiných středomořských ostrovů, nájezdů pirátů. I když byly vesnice často stavěny tak, aby k nim nebyl přímý přístup od moře, docházelo velmi často k různým útokům.

Za krásného a jasného letního dne zde došlo jednou k následující události. Piráti již byli na cestě z pobřeží, a blížili se vítězně k vesnici. Vzhledem k tomu, že najednou padla hustá mlha, dostali ale strach, že by také nemuseli již najít své lodě.

Nezbylo jim proto tedy nic jiného, než se vzdát útoku a vrátit se zpět na svou loď. Vesnice tak byla zachráněna. A kdo byl za to všechno zodpovědný? Podle místních lidí samozřejmě Panagía.

Maják

Většina návštěvníků je ovšem do Kerí přitahována i kvůli zajímavostem v jejím okolí. Přímo z ní totiž vede úzká asfaltová silnice k asi 1,5 km vzdálenému majáku. Na sněhobílou věž majáku se sice nedostanete, protože je oplocená, ale můžete se dát po kamenité pěšině, kdy asi po 10 minutách chůze dojdete k vyhlídce, jedné z nejkrásnějších na celém ostrově.

Pohled na strmě dolů spadající, zeleně porostlá skaliska západního pobřeží je opravdu úžasný. Západ slunce je tu jednoznačně jedním z naprostých vrcholů dovolené na ostrově Zakynthos.

Na zpáteční cestě do vesnice byste se rozhodně měli zastavit na nějaké malé občerstvení v restauraci Lighthouse. Panoramatický výhled z terasy této restaurace je dokonalý. Přímo před ní se tyčí dva třpytivé bílé útesy Mizíthres, které vypadají jako nějaká velká a malá pyramida na pozadí odstínů modrého moře. Dá se zde strávit opravdu nádherné odpoledne.

Doprava

Po celý rok zajíždějí od pondělí do pátku do Kerí z hlavního města Zakynthos 2x denně autobusy. Během letních měsíců je tomu tak i 3x denně, přičemž autobusy vyjíždějí z Kalamaki a jezdí přes Agios Sostis a Limni Keri do Keri a zpět.

Geografie: 

Místo

Maják u Kerí, Zakynthos 37° 39' 16.7976" N, 20° 48' 29.844" E
Location