Jste zde

Domů » Město Zakynthos

Město Zakynthos

Hlavní město Zakynthos na stejnojmenném ostrově
Autor: T. Willemsen

Město Zakynthos (řecky Ζάκυνθος) leží na úpatí vrchu Bochali a je zároveň také hlavním městem stejnojmenného ostrova a také jeho nejdůležitějším přístavem.

Nachází se v jižní části východního pobřeží a žije zde dohromady kolem 16 tisíc obyvatel. Město bylo po ničivém zemětřesení v roce 1953 znovu vystavěno, dnes se jedná o atraktivní moderní metropoli s řadou zajímavostí, které se postupně dále rozrůstá směrem do vnitrozemí ostrova.

Mezi významné městské stavby patří mimo jiné známý kostel sv. Dionýsa (Agios Dionysos) na přístavní promenádě (Strada Marina, Leoforos Konstandinos Lomvardou), kde můžete navštívit i jeho hrob.

Hlavní nákupní ulice probíhá paralelně s touto promenádou a po obou stranách je lemována podloubím, které zastřešuje chodníky. Městské divadlo na náměstí Dionysios Solomou bylo znovu postavené po ničivém zemětřesení podle originálních plánů Ernsta Zillera. Dnes v něm najdete nejen divadlo, ale i kavárnu a muzeum.

Náměstí Platia Agiou Markou (svatého Marka) pochází z benátského období a je tu jediný katolický kostel na ostrově. Hned vedle tohoto kostela je také místní muzeum s hrobem řeckého spisovatele Dionysiose Solomose, Andrease Kalvosy a dalších významných obyvatel.

Místní pláž se rozprostírá na severu, hned za přístavem. Je velmi dlouhá, ale také úzká. Není to sice nejkrásnější pláž na ostrově, ale na druhou stranu nabízí mnoho možností k zábavě: tenisový kurt, sportovní hřiště nebo jachtařské kluby.

Tato pláž je hlavně o víkendu navštěvována místními obyvateli, turistům se proto doporučuje vydat se až na pláž Krioneri. Na pravé straně se nachází malé parkoviště, kde se dá pohodlně zaparkovat. Najdete tu ráj u moře, kde se můžete v klidu koupat.

Pravidelné autobusové spojení funguje několikrát denně z města Zakynthos do všech důležitých turistických středisek ostrova - Argassi, Kalamaki, Limni Keri, Tsilivi, Laganas, Vassilikos i Alykes. Můžete si tu také pronajmout auto, džíp, moped nebo jízdní kolo či zakoupit výlety autobusem anebo lodí, při kterých můžete obeplout celý ostrov.

Ve městě je velké množství hotelů, ať už malých nebo velkých. Obtížnější je najít k ubytování apartmán nebo studio. Město nabízí také spoustu obchodů. Ať už to jsou typické turistické obchody se suvenýry nebo obchody navštěvované především místními obyvateli.

Středem zábavy jsou bary, typické řecké taverny i luxusní restaurace, hospůdky i podniky rychlého občerstvení. Výběr pokrmů je tu opravdu široký, mnoho barů a restaurací se nachází zejména na promenádě podél pláže a také na náměstích.

Milovníci nočního života najdou hned na okraji města, směrem na Argassi, různé noční kluby a diskotéky, kde hudba hraje až do časných ranních hodin.

Město Zakynthos s kostelem sv. Dionýsa
Autor: dkilim
Město Zakynthos s náměstím svatého Marka
Autor: heather
Geografie: 

Místo

Platia Agiou Markou, Zakynthos 37° 47' 17.6208" N, 20° 53' 58.7076" E
Location