Jste zde

Domů » Pláže

Pláže na východním pobřeží, 1. část

Pláž Makris Gialos
Autor: dkilim

Pláž Agios Nikolaos na východní pobřeží ostrova Zakynthos nezaměňujte s pláží na jihu ostrova, která nese stejný název. Pláž u této malé obce je složená z malých oblázků a voda je zde dost hluboká. Jen z této obce jezdí trajekty na Kefalonii a z tohoto důvodu zde také najdete dobře vybavený moderní přístav. Přímo naproti přístavu je malý neobydlený ostrov, na který se dá pohodlně doplavat.

Makris Gialos vypadá jako pláž "z pohlednice" a její návštěvu tak doporučujeme všem návštěvníkům Zakynthosu. Už jen pobřežní silnice vedoucí k pláži, nabízí úchvatný výhled. Pláž je částečně písečná a částečně oblázková, je i dost široká a moře je zde tak mimořádně průzračné, jako v Karibiku. Po několika metrech je tu hloubka, mořské dno je hlavně písečné a částečně skalnaté. Také flóra a fauna podmořského světa je tu pozoruhodná.

Milovníci šnorchlování by si měli vyhradit pro svou zálibu dvě dopoledne. Jedno dopoledne prozkoumat pravé pobřeží a další dopoledne levé pobřeží. Pobřeží Makris Gialos tvoří nekonečné, na sebe navazující podvodní jeskyně, zářící tisíci barvami a množstvím skalisek, které se vzájemně překrývají. Nejsilnější emoce zažijete při prohledávání jeskyní a tunelů s podmořskou baterkou. Objevíte tady skutečně pestrý svět korálů a hvězdic.
V blízkosti pláže najdete několik barů.

Xigia je pláží na severu ostrova. V této části pobřeží je mnoho roklí a kaňonů, které toto překrásné moře charakterizují a jsou rájem pro šnorchlování. Pláž je spíše malá a také málo navštěvovaná. Její zvláštností je podvodní jeskyně s pramenem síry, která je zde velmi silně cítit. Za to má zdejší voda velmi uklidňující a léčivé účinky na kůži.

Pláž Alykes se nachází naproti stejnojmenné obci, jedná se o velkou zátoku s rozlehlou písečnou pláží s velmi jemným pískem. Záliv je ideální nejen pro opalování, ale díky nabídce turistických atrakcí, jako např. různých vodních sportů, tu můžete strávit i velmi aktivní dovolenou.
Tuto pláž často využívají i turisté jako odpočinkovou zastávku, při průzkumné cestě v severní části ostrova.

Alikanas je pokračováním pláže Alykes a představuje nejjižnější úsek zálivu, který končí malým rybářským přístavem. Pláž je velmi široká, s půjčovnou lehátek a slunečníků. Svým návštěvníkům nabízí všechny druhy zábavy, jako jsou například typické taverny s místními specialitami u moře, lodní výlety do Modré jeskyně anebo různé vodní sporty.

Pláž Xigia

Místo

Alikanas 37° 50' 28.3452" N, 20° 46' 50.0016" E
Location