Jste zde

Domů » Historie a památky

Strofady

Strofady s klášterem Požehnané Matky Boží

Strofady (řecky Στροφάδες) jsou dva malé ostrovy v Jónském moři, které leží jen 45 km od ostrova Zakynthos (administrativně jsou jeho součástí) a 50 km od pobřeží poloostrova Peloponés. Menší ostrov se jmenuje Arpia (0,176 km²) a ten větší Stamfani (nebo také Megalo Strofadi, 1,18 km²). Ostrovy v současné době patří k řecké pravoslavné církvi, která tu zakazuje lov. Oba jsou téměř ploché, nejvyšší bod je ve výšce 20 metrů nad mořem. Pobřeží ostrovů je skalnaté, nenajdete tady žádné písečné pláže.

Strofady se staly známé pro svojí krásu, bohatou vegetaci a přítomnost tisíce stěhovavých ptáků. Dříve byly považovány za nejúrodnější ostrovy Řecka. Více než sto mnichů, kteří zde kdysi žili, se mohlo živit jen místními plodinami.
Ještě dnes zde najdete mnoho druhů ovocných stromů, jak třeba pomerančovníky, citrónovníky a fíkovníky. Kromě toho jsou ostrovy pokryty hustou, divokou vegetací. Existuje tu dohromady více než 250 druhů rostlin, stromů a květin.

Strofady zároveň patří k mořskému přírodním parku a jsou tak chráněné. Na obou ostrovech můžete sledovat více než 1200 druhů stěhovavých ptáků, které se tady rozmnožují každý rok. Většina z těchto ptáků pochází z Afriky a na ostrovech odpočívá. Mimo jiné můžete zahlédnout hrdličky, kukačky, stehlíky, vlaštovky anebo dudky.

Ostrovy jsou prakticky neobydlené, pouze na tom větším z ostrovů žije už jen jeden jediný mnich. Tady také stojí také klášter "Požehnané Matky Boží". Ten byl postaven na příkaz princezny Irene, dcery nikajského císaře, roku 1200. Klášter dokázal být také pevností, všechny ty roky odolával před divokou přírodou a drancováním pirátů. Ale dnes již jsou vidět první známky rozkladu, jako jsou trhliny a poškozené zdi.
V minulosti zde žilo mnoho mnichů, z nichž jeden byl Dionýsos, který je dnes patronem ostrova Zakynthos. Na památku starých časů jsou tu vystaveny byzantské ikony, svícny, výšivky a některé sochy, jako třeba dvouhlavý orel, symbol byzantské říše.

Podle mýtů zde žili Harpyje, bytosti antické mytologie, které byli napůl ženami a napůl ptáky. O ostrovech je také zmínka v Božské komedie italského básníka Dante Alighieriho a v kapitole 10 pětidílného cyklu Gargantua a Pantagruel (pátá kniha o Pantagruelovi).
Podle legendy znamenají názvy ostrovů "Ostrovy návratu", což odkazuje na Kalaíse a Zétése, syny boha větru Borea, kteří se zúčastnili argonautské výpravy. Bratří také zachránili thráckého krále Fíneuse před Harpyjemi.

Místo

Stamfani, Strofady 37° 15' 0.7488" N, 21° 0' 52.9776" E
Location