Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

10 zajímavostí, 2. část

A nakonec ještě jeden zajímavý tip. Ostrov Zakynthos je známý nejen svými želvami, ale také jako domov tuleňů rodu Monachus. Pár z nich si vybralo za své "letní sídlo" malou jeskyni u Marathonissi. Rozhodně nebudete tímto setkáním nijak zklamáni!

Maják Keri

V srpnu navštěvuje kolem stovky lidí denně maják Keri, aby odtud pozorovaly tamní západ slunce a oblohu s jejími překrásně barevnými odstíny. V sousedství tohoto malého majáku, na vrcholu ostrohu, je možné i zaparkovat auto na místě převislém k moři. Je to opravdu překrásný výhled.

Výhled je odtud nejzajímavější především za jasného dne, kdy je skutečně nezapomenutelný. Pokud se vypravíte na cestu kolem majáku, budete obdivovat útes Mizitres. Jsou to ve své podstatě dva velké kuželovité kameny v blízkosti malé pláže. Byly zformovány zdejším modrým mořem a označují začátek jeskyní v Keri.

U majáku Keri můžete nechat na parkovišti auto a dát se směrem doprava. Zhruba po 250 m dojdete k malé přírodní terase, kde vás bude očekávat tak nádherný výhled, který se snad ani nedá popsat slovy.

Porto Limnionas

Je to jedno snad z nejskrytějších a a z tohoto důvodu i nejkrásnějších a nejdivočejších míst na celém ostrově Zakynthos. Abyste se nějak dostali do Porto Limnionas, je nejprve třeba projet horskou vesničkou Agios Leon a pak postupovat podle silničního značení.

Pojedete ještě pár kilometrů po asfaltové silnici, která vede k moři a končí velkým parkovištěm. Z parkoviště se dá sejít po schodech dolů, až na pláž. Tahle pláž, to je pravý fjord a návštěvníci tady doslova často zůstanou údivem stát nad krásou barev a čistotou mořské vody.

Moře je tady velice krásné a díky hloubce a jeskyním je i perfektní pro šnorchlování. Vlastní pláž je však velmi malá a chcete-li se tady slunit, je zapotřebí rozprostřít si pod sebe ručník na hladké kameny.

Není tu k dispozici ani žádná rozsáhlá turistická infrastruktura. Budete nuceni si vše obstarat sami a vzít si s sebou přinejmenším alespoň slunečník, protože příslušná část pobřeží má pouze několik stinných oblastí.

Pro milovníky jeskyní bude dozajista velkým lákadlem již ta první jeskyně, která se jim namane. Na jejím konci pak našli své místo i milovníci extrémních sportů. Pro majitele vlastních člunů se všeobecně doporučuje připlout do přístavu Roxa.

V blízkosti Porto Limnionasu je i další malá zátoka, kde je i parkoviště a místo, odkud se dají čluny bezpečně spouštět na vodu.

Místo

Maják Keri, Zakynthos 37° 39' 19.0296" N, 20° 48' 15.3828" E
Location