Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Kerí, 1. část

Kerí je hezká vesnička na řeckém ostrově Zakynthos s příjemnou atmosférou, nad stejnojmenným mysem s majákem. Pouze navečer, kdy slunce zapadá okázale do moře, se naplní hosty obě taverny s grilem. Návštěvníci obvykle pocházejí z nedalekých turistických destinací Limni Keri, Agios Sostis a Laganas.

Kerí bylo v roce 1953 zasaženo zemětřesením, ale naštěstí utrpělo menší škody, než ostatní městečka a vesnice na zbylé části ostrova. Vesnička stojí na mírném svahu porostlém olivovými stromy a převyšuje dva okolní, zhruba 400 m vysoké horské vrcholky.

První z nich se nazývá Skopós, jeho protějšek na druhé straně zálivu Laganas se jmenuje Pendant. Vesnici tvoří značně hustě zastavěné nízké domky s celkem asi 1000 obyvateli.

Ústředním bodem je tu úzkými uličkami obklopené náměstíčko, tzv. platía. V současné době je zde bohužel otevřena pouze jedna ze dvou dříve hojně navštěvovaných kaváren, tzv. kafepantopolía.

Tady, podobně jako před moderní kavárnou u průjezdní silnice, sedávají muži a nechávají mezi prsty svých rukou klouzat korálky svého kombolóise, řetízku s dřevěnými, plastovými nebo skleněnými korálky.

Z kuchyně voní lákavě nějaká ta vydatná pečeně nebo zeleninový guláš. Ve večerních hodinách spatříte sedět na stoličkách před domky i ženy, které se tam věnují ručním pracem a sem tam zavadí pohledem o dění na ulici.

V této době také nejspíše uvidíte při kouzelném západu slunce ve vesnici i pár cizinců. Turisté dosud objevili Kerí jen jako výletní cíl na jeden den, ovšem v jejím okolí se dají podnikat také opravdu nádherné výlety.

V obci samotné přitahuje návštěvníky především kostel Panagía Keriótissa. Z náměstíčka se dáte po silnici směrem k majáku a asi 130 metrů dolů. Pak již narazíte na ukazatel směru, který vás navede vpravo k mohutnému kostelu, vybudovaném v renesančním slohu.

Zdejší svatostánek již zmíněným zemětřesením utrpěl jen menší škody a má proto v oknech i na sloupovitém portálu stále své původní ozdoby. Ještě krásnější jsou však nádherné, vysloveně filigránským způsobem vyřezávané ikonostasy a dřevěná židle pro kněze uvnitř. Na podsaditou zvonici vedle kostela se dá vystoupat a shora je pak nádherný výhled na okolí a mořské pobřeží.

Panagía a piráti

Snad úplně každý, kdo cestuje po ostrově Zakynthos, se zamýšlí nad názvy místních kostelů. Mnoho vesnic má kostel Matky Boží, tzv. Panagía, jenž má současně i svůj místní název či jakousi přezdívku.

Geografie: 

Místo

Kerí, Zakynthos 37° 39' 40.4172" N, 20° 48' 59.7204" E
Location