Jste zde

Domů » Příroda

Mořské želvy

Ohrožený druh mořských želv, správněji karet druhu caretta caretta, se shromažďuje na jižních plážích řeckého ostrova Zakynthos.

A to zejména v oblasti zálivu Laganas, aby tu nakladly svá vejce. Kareta měří obvykle 150 - 215 cm a může vážit až 540 kg.

Červenohnědě zbarvené dospělé želvy mění v průběhu svého růstu barvu spodní části krunýře na žlutohnědou.

Na rozdíl od skutečných mořských želv mají karety mnohem silnější hlavu a mocné čelisti.

Také mají celkem pět párů žeber, namísto čtyř párů, typických pro skutečné mořské želvy.

Karety se živí mořskými živočichy jako jsou krabi, medúzy, mořští ježci a jiné plody moře. Okusují však také mořské řasy.

Protože mají opravdu chutné maso, i vejce a jejich tuk je vhodný pro zpracování v kosmetickém průmyslu či jako léčivý prostředek. V neposlední řadě i kvůli vzácné želvovině byly tyto nepravé želvy intenzivně loveny a došlo téměř k jejich vyhubení.

Dnes jim již bezprostřední vyhynutí jako živočišnému druhu nehrozí, ale jsou stále chráněny Washingtonskou smlouvou o ochraně živočišných druhů. Jsou tedy stále pod mezinárodní ochranou.

Řecká vláda si naštěstí včas uvědomila, že bude muset něco udělat pro ochranu zvířat. V roce 1999 byla celá oblast kolem Laganasu vyhlášena národním mořským parkem a od té doby jsou místní živočichové chráněny ještě lépe.

Přibližně od poloviny května se asi 400 samiček karet vydává v noci na jižní pláže ostrova Zakynthos. Celkem zde nakladou přibližně 1300 snůšek, přičemž každá obsahuje 80 až 100 vajec. Inkubační doba vajíček je asi 55 dnů.

Měkký písek pláží je ale velice populární nejen u želv, ale také u opalujících se turistů. Vzhledem k tomu, že k rozmnožování želv zde dochází od května do září, shoduje se tato doba přesně s turistickou sezónou a vznikají tím potíže.

Karety ale tady nesmějí být rušeny, a protože snášejí do písku svá vejce v noci, jsou některé části pláží zcela uzavřeny pro vstup již od 19.00 hodin. Pro ochranu hnízd zde bývají používány též jakési mřížky.

Různé druhy motorizovaných vodních sportů jsou v blízkosti hnízdních oblastí samozřejmě zakázané. V některých částech pláží jsou vyznačeny i hranice, aby nedocházelo k ničení v písku spočívajících vajec. Stávalo se to např. zapíchnutým slunečníkem.

Vylíhlá karetí mláďata se snaží po svém vylíhnutí co nejrychleji najít cestu na otevřené moře. Chránit hnízda je velice důležitou záležitostí, neboť procento přežití malých želviček je velmi nízké. Z 1000 nakladených vajec se obvykle dožije dospělosti jen jedna nebo dvě želvy.

Mořská želva caretta caretta v písku na Zakynthosu
Autor: Anna Oates

Místo

Pláž v Laganas, Zakynthos 37° 43' 59.6244" N, 20° 53' 17.5632" E
Location