Jste zde

Domů » Alykes

Oblast Alykes, 2. část

Kalithea

Malá tradiční vesnička se nalézá na východním úpatí pohoří Vrachionas, a nabízí krásný a nezapomenutelný výhled na celý ostrov Zakynthos. Najdete ji 3 km jihovýchodně od Katastari, 3 km jihozápadně od Ano Gerakari a 12 km severozápadně od hlavního města.

První písemná zmínka o vesnici Kalithea pochází z roku 1509, za vidění určitě stojí slavné jeskyně a ruiny pradávných staveb. V místě můžete narazit i na Science Park Zakynthos, norsko - řecký výzkumný ústav, který se zaměřuje na životní prostředí, jako například na vodní zdroje.

Kato Gerakari

Opravdu podivuhodný a velmi zajímavý je v Kato Gerakari kostel svatého Jiří a muzeum. V kostele objevíte starobylé dřevořezby a umělecké poklady, především ikony. Byly sem umístěny též některé památky z jiných kostelů, protože zemětřesení z roku 1953 zničilo i mnoho kostelů v okolí. Naplánovat si návštěvu Kato Gerakari určitě stojí za to.

Meso Gerakari

Díky přírodním vodním zdrojům a překrásné poloze je Meso Gerakari ideálním místem pro výlet celých rodin. Místo se také může pochlubit třemi krásnými plážemi jsou to Ampoula, Kavos a Psarou.

I zde si můžete prohlédnout mnohé historické památky, můžete třeba zajít do kostela sv. Jiří, který byl postaven v roce 1478 na troskách chrámu boha Apollóna. Při zemětřesení v roce 1953 byl kostel ovšem téměř úplně zničen a dnes proto spatříte pouze pozůstatky jeho nádhery z minulých dob, např. nádherné dřevořezbářské práce a ikony.

Pigadakia

Pigadakia je vesnička skoro uprostřed ostrova Zakynthos. Známá je především místními sirnými prameny, proto získala také název "Pigadakia". Dnes jsou v Pigadakii pouze čtyři kostely, ale staré spisy hovoří o celkem 12 kostelech. Ve zmíněných čtyřech kostelech se stále pravidelně konají mše.

Jednotlivé kostely jsou zasvěcené svaté Barboře, svaté Panagii Amolyntou, svatému Janu a svatému Panteleimonovi. Uvnitř nich si můžete prohlédnout ikony a krásné dřevořezby ze 17. století. Za návštěvu rozhodně stojí i muzeum zemědělství, které se věnuje historii tamějšího zemědělství.

Skoulikado

Ze Skloulikada je to do hlavního města Zakynthos asi 13 km. Podobně jako Agios Dimitrios má i vesnice Skoulikado až překvapivě dlouhou historii, týkající se zejména divadla a hudby. První písemná zmínka o ní pochází z roku 1505.

Během vaší návštěvy byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí hlavní kostel s vysokou zvonicí, typickou pro tento ostrov. Kolem kostela se rozprostírá hřbitov, typicky řecký příklad uctívání starých dob a mrtvých obyvatel.

Geografie: 

Místo

Pigadakia, Zakynthos 37° 49' 8.8104" N, 20° 45' 43.2216" E
Location